Jak na retro zákusek pražské koule? S našimi radami zvládnete vše na výbornou
Hitem internetu mezi cukráři a cukrářkami se v poslední době stávají retro moučníky a zákusky. Jedním z nich jsou pražské koule. Je to lahodný zákusek, sestávající ze dvou piškotových buflerů spojených kakaovým krémem, obalených sirupem a sekanými praženými oříšky, a nakonec namočených v čokoládové polevě.
Zákusek pražské koule je poměrně pracný, ale pro cukrářské nadšence je jeho zvládnutí zajímavá výzva. Upéct piškotové buflery není nic příliš složitého. I s krémem si jistě poradíte. Trochu vás může potrápit vaření sirupu a následné obalení. Křupavou polevu už máte nacvičenou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Piškotové těsto na buflery
- Žloutky šleháme s vodou do světlé pěny.
- Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh.
- K žloutkové pěně přidáme přesátou mouku a opatrně zabalíme sníh z bílků.
- Připravíme si plech s papírem na pečení.
- Sáčkem s hladkou špičkou tvoříme buflery o průměru asi 3–4 cm. Na spodní část pečicího papíru si kroužky předkreslíme dál od sebe, protože v troubě nabydou.
- Pečeme s horkovzduchem při 160 °C nebo bez něj při 180 °C do zrůžovění.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Krém do pražských koulí
- Na oříškový krém zalijeme čokoládu (příp. také oříškovou pastu) horkou smetanou, necháme změknout a rozmícháme.
- Zchladlou hmotu vyšleháme se změklým máslem.
- Krémem spojíme dva a dva buflery k sobě a necháme vychladit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V čem obalit Pražské koule
- Na určení správné teploty sirupu potřebujeme cukrářský teploměr.
- Také si připravíme sekané pražené oříšky. Většinou to bývají lískové, ale dobře poslouží i levnější arašídy.
- Lískové oříšky opražíme na plechu v troubě, vymneme ze slupek a nasekáme.
- Cukr svaříme s vodou na hustý sirup, rozvar musí mít teplotu 113 °C.
- V sirupu a hned i v oříškách obalíme všechny koule. Necháme ztuhnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Křupavá čokoládová poleva
- Připravíme křupavou čokoládovou polevu.
- Obalené koule v ní namočíme a necháme zaschnout.
Ať se dílo podaří!
Tip: Naše šikovná uživatelka už před lety recept na tento zákusek přidala do naší databáze. Můžete to zkusit i podle ní.
Máte ještě nějaké další tipy nebo rady? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů pod článkem.
Pražské gule
vybusna
Hodnocení receptu je 4,9 (20×)