Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na retro zákusek pražské koule? S našimi radami zvládnete vše na výbornou
Zdroj: Toprecepty.cz

Hitem internetu mezi cukráři a cukrářkami se v poslední době stávají retro moučníky a zákusky. Jedním z nich jsou pražské koule. Je to lahodný zákusek, sestávající ze dvou piškotových buflerů spojených kakaovým krémem, obalených sirupem a sekanými praženými oříšky, a nakonec namočených v čokoládové polevě.

Zákusek pražské koule je poměrně pracný, ale pro cukrářské nadšence je jeho zvládnutí zajímavá výzva. Upéct piškotové buflery není nic příliš složitého. I s krémem si jistě poradíte. Trochu vás může potrápit vaření sirupu a následné obalení. Křupavou polevu už máte nacvičenou. 

Piškotové těsto na buflery

Poradíme vám s postupem jejich přípravy:
  • Žloutky šleháme s vodou do světlé pěny.
  • Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh.
  • K žloutkové pěně přidáme přesátou mouku a opatrně zabalíme sníh z bílků.
  • Připravíme si plech s papírem na pečení.
  • Sáčkem s hladkou špičkou tvoříme buflery o průměru asi 3–4 cm. Na spodní část pečicího papíru si kroužky předkreslíme dál od sebe, protože v troubě nabydou.
  • Pečeme s horkovzduchem při 160 °C nebo bez něj při 180 °C do zrůžovění.

Krém do pražských koulí

Dále si ukážeme postup přípravy krému:
  • Na oříškový krém zalijeme čokoládu (příp. také oříškovou pastu) horkou smetanou, necháme změknout a rozmícháme.
  • Zchladlou hmotu vyšleháme se změklým máslem.
  • Krémem spojíme dva a dva buflery k sobě a necháme vychladit.

V čem obalit Pražské koule

Obalování je náročnější, ale jistě se vám podaří:
  • Na určení správné teploty sirupu potřebujeme cukrářský teploměr.
  • Také si připravíme sekané pražené oříšky. Většinou to bývají lískové, ale dobře poslouží i levnější arašídy.
  • Lískové oříšky opražíme na plechu v troubě, vymneme ze slupek a nasekáme.
  • Cukr svaříme s vodou na hustý sirup, rozvar musí mít teplotu 113 °C.
  • V sirupu a hned i v oříškách obalíme všechny koule. Necháme ztuhnout.

Křupavá čokoládová poleva

Ještě čokoládová poleva k namáčení:
  • Připravíme křupavou čokoládovou polevu
  • Obalené koule v ní namočíme a necháme zaschnout.

Ať se dílo podaří!

Tip: Naše šikovná uživatelka už před lety recept na tento zákusek přidala do naší databáze. Můžete to zkusit i podle ní.

Máte ještě nějaké další tipy nebo rady? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů pod článkem.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli