Prdelačka z jelita: Polévka, kterou si můžeme připravit kdykoliv i bez zabíjačky
Prdelačka neboli bouřka je silná hustá černá polévka, která se připravuje ze zachycené vepřové krve, vývaru, vařených krup a koření. Jde o českou specialitu, která se jinde ve světě nevaří, a je nedílnou součástí každé zabíjačky.
Základem zabíjačkové černé polévky je vepřová krev, silný vývar a uvařené kroupy. Pokud se zabijačka nekoná, použijeme jelita. Kdo nemusí kroupy nebo na polévku spěchá, spokojí se s rýží nebo s červenou čočkou, která je rychle uvařená.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit zabíjačkovou polévku z jelítek
Koupíme jelita podle počtu strávníků. Trváme-li na kroupách, uvaříme je předem. Jelítka rozkrájíme na kousky nebo je rozmačkáme vidličkou, zalijeme vývarem z koupeného či domácího bujónu a rozvaříme. Polévku opepříme, přidáme utřený česnek, popřípadě ji dosolíme a přidáme zabíjačkové koření. Rýži nebo čočku přidáme do polévky až nakonec, povaříme je doměkka a okořeníme majoránkou.
Polévka z krve musí být hustá, vydatná a dobře okořeněná. Spolu s krajícem chleba je výbornou večeří, na které si pochutnáme s pocitem, že jsme nemuseli být osobně přítomni u zabíjení žádného zvířete.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zabijačkové koření: Poradíme vám, z jakých ingrediencí si ho můžete sami namíchat
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Komentáře