Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou nejstarším cukrovím, které se peklo už ve starém Egyptě a v Řecku. Kořeněné medové pečivo bylo cukrovím pro bohaté - až v 17. století se jeho výroba rozšířila i mezi obyčejný lid na vesnicích a ve městech.

Perníčky už dávno nejsou jen obyčejným pečivem - jejich kvalita je povýšila mezi cukrářské produkty. Některé perníčky jsou tak nádherně ozdobené, že se řadí mezi umělecká díla, ale i jednodušší perníčky jsou krásné a udělají mnoho radosti.

Jak se zdobí adventní a vánoční perníčky

Záleží na tom, vyrábíme-li je s dětmi, jako jedlé dárky nebo cukroví:

  • Vánoční cukroví můžeme zdobit bílkovou polevou, čokoládou, oříšky a cukrovými perličkami. Malé perníčky s polevou a perníkové dekorace mají velký úspěch při tvoření s dětmi, které při tom zažijí spoustu legrace. 
  • Jedlé dárky z perníku vyžadují náročnější zdobení - vylévání ploch polevou a krajkovou kresbu. Takové známe ve tvaru chaloupek, adventních svícnů i malých perníkových svícínků. Ti odvážnější se pustí i do perníkových krabiček a dóz.
  • Nejobtížnější jsou velké perníky s vylévaným podkladem, stříkaným airbrush pistolí, složité imitace krajek z bílkové polevy, ruční malba jedlými potravinářskými barvami, zdobení jedlým papírem a marcipánovými dekoracemi.

V našem videu se můžete podívat, jak se připravují a zdobí malé perníčky:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky