Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévky jsou báječné pro zahřátí celého těla, hlavně během chladných měsíců. Můžeme je mít jako součást hlavního jídla, ale také jako jídlo samotné, což platí hlavně u těch hustých a sytých. Máme pro vás výběr těch nejoblíbenějších polévek.

Žádné slavnostní jídlo se bez polévky neobejde, bez ní by totiž nebylo úplné. Masové i zeleninové vývary jsou hodnotným zdrojem živin a různých důležitých látek prospěšných pro naše zdraví. Zahuštěné polévky jsou syté a hutné, vhodné zvlášť pro zimní období, kdy nám udělají dobře po těle i na duši.

Masové vývary

Vývar se vaří z kostí a masa - můžeme ho uvařit z hovězího, vepřového nebo drůbežího masa a kostí, ale také třeba z ryb. Vývar má v kuchyni bohaté uplatnění, používáme ho i do omáček, kterým dodá vydatnost a tu správnou chuť.                                                                                                               

Zeleninové polévky

Jejich základem je vývar ze zeleniny, často složený z více druhů. Taková polévka je lehce stravitelná, proto se hodí především do teplejšího období. Zeleninu často připravujeme v podobě krémových polévek, kdy zeleninu rozmixujeme, polévku zahustíme a doplníme třeba smetanou.

Houbové polévky

Jsme národem houbařů a tak je samozřejmé, že houby patří také do naší kuchyně. Oblíbeným pokrmem jsou různé druhy polévek, do kterých snadno zužitkujeme nasbírané houby. Podívejte se na nejoblíbenější recepty na houbové polévky.

Luštěninové polévky

Luštěniny bychom neměli v našem jídelníčku opomíjet, jsou totiž hodnotným zdrojem kvalitních bílkovin. Polévky z nich vařené jsou ideální pro podzimní a zimní období, kdy nás příjemně zasytí. Nejčastěji používáme čočku, fazole, cizrnu a hrách.

Obiloviny v polévkách

Rýže, pohanka, jáhly a ovesné vločky, to jsou obiloviny, kterými můžeme obohatit polévku. Taková polévka bude plná minerálů a vitamínů, které potřebujeme. Obiloviny je vždy nutné několikrát proprat ve studené a nakonec teplé vodě.

Nejlepší a nejhodnotnější polévku získáte zkombinováním různých surovin. U polévek se nemusíte bát do masového vývaru přidat zeleninu i houby, které vhodně doplníte třeba ovesnými vločkami. Pro inspiraci přinášíme videorecept na gulášovou polévku.

 

Komentáře

Další tipy a triky