Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přerostlé cukety na rozdíl od těch mladých mají delší trvanlivost. Pokud je po sklizni uložíme, vydrží velmi dlouho. Jejich slupka postupně získává větší a větší pevnost, což znepříjemňuje přípravu k jídlu. Výhodnější je cukety včas zpracovat a oblíbenou možností využití jsou báječné cuketové pomazánky.

Přerostlé cukety je lepší neskladovat příliš dlouho, protože, jak čas běží, je jejich loupání stále obtížnější. Nicméně při dobrém uskladnění mohou vydržet velmi dlouho, dokonce přes celou zimu. Nejspíš se vám pak už ale nebude chtít zápasit s tuhou slupkou, to může být trochu potíž.
  • Pro delší skladování je cukety potřeba dát do chladnějších místností, můžete je mít např. v ložnici, na chodbě, na schodišti nebo i v chladné kuchyni, dál od tepelného zdroje.
  • Když necháte cukety v chladném sklepě, začnou velmi brzy zahnívat. Potřebují totiž teplotu nad 16 °C.
  • Nepřítelem je pro cukety kromě chladu také vlhko, proto je raději rovnejte na police a nechte mezi jednotlivými kousky proudit vzduch tzn. rozložte je vedle sebe.
  • Pokud se přerostlé cukety rozhodnete zpracovat co nejdříve, máme pro vás recept na cuketovou pomazánku

Jak udělat cuketovou pomazánku

Postup vám nejlépe ukáže video, které je na začátku článku, ale můžete se podívat i na přesné znění receptu na cuketovou pomazánku. V tom případě doporučujeme přečíst i komentáře pod receptem, které vám pomohou najít odpovědi na všechny případné otázky.

  1. Na pomazánku budete potřebovat 500 g cukety, 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 1 cibuli, 5 rajčat, 4–5 stroužků česneku, 2 lžíce protlaku nebo kečupu, 1–2 lžíce sladké chilli omáčky, 50 g Nivy, 3 lžíce oleje. Na dochucení se bude hodit ještě provensálské koření nebo oregano, sůl, čerstvě mletý pepř a chilli paprička.
  2. Spařená rajčata oloupejte. Přerostlou cuketu je nejprve potřeba oloupat a vykrojit houbovitý střed. Všechnu zeleninu nakrájejte nadrobno.
  3. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte ostatní zeleninu a duste do změknutí. Trvá to přibližně 8–10 minut.
  4. Pak doplňte ještě rajčatový protlak nebo kečup a chilli omáčku. 
  5. Na závěr vaření přidejte ještě Nivu a nechte ji v pomazánce rozpustit. Pokud ale budete chtít pomazánku zavařit, tak Nivu samozřejmě vynechte.
  6. Směs ještě dochuťte oblíbenými bylinkami a kořením, také ji posolte.
  7. Hotová pomazánka chutná výtečně na topinkách, mohou být připravené na sucho, třeba v kontaktním grilu, a dobře načesnekované.
  8. Pomazánku (můžete jí říkat také zeleninová směs) lze používat i dalšími způsoby. Skvělá je do gulášů, pod maso, k zapékání i na pizzu
  9. Pokud ji budete chtít sterilovat, podívejte se na jednoduchý postup zavařování v obyčejném hrnci.

Zajímá vás ještě jiný nápad na využití přerostlých cuket? Můžete z nich udělat báječnou cuketovou sekanou nebo výtečné cuketové zelí, které se dá také zavařit na zimu.

Další tipy a triky