Přílohové zelí: Z kysaného zelí uvaříte přílohu k masu jednoduše a rychle
Kysané zelí využijete na spoustu výborných pokrmů od polévek přes saláty až po teplou přílohu k masu. Jeho hlavní výhodou je poměrně vysoký obsah vitamínů, pokud je správně připravené. Při vaření využijte jeho kyselou chuť.
Kysané zelí je velmi zdravé pro střevní mikroflóru, proto ho pokud možno neproplachujeme, protože tím bychom vyplavili vitamíny, minerály i žádoucí bakterie mléčného kvašení. Na přípravu přílohy ho stačí podusit a dochutit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat přílohu z kyselého zelí
Je to jednoduché a zvládne to každý začátečník:
- Okapané zelí překrájejte na kratší nudličky, pokud je to potřeba.
- Podlijte ho trochou vody, okořeňte a pod poklicí duste asi 5–10 minut.
- Na tuku (olej, sádlo či slanina) usmažte z drobně nakrájené cibule a mouky cibulovou jíšku.
- Jíškou zahustěte zelí a pořádně provařte, aby se mouka provařila.
- Mezitím dochuťte cukrem, pokud tedy chcete zelí sladkokyselé.
- Koření, které se hodí ke kysanému zelí je například pepř, bobkový list či kmín. Pokud zelí připravujete ke zvěřině, přidat můžete také jalovec a nové koření.
- Kromě jíšky můžete zelí zahustit syrovou, jemně nastrouhanou bramborou. I tu je ale nutné provařit.
- Babičky často zelí jen podusily doměkka, scedily a promíchaly s cibulkou usmaženou na tuku dorůžova. Můžete vyzkoušet i tuto přírodní minimalistickou verzi.
- Tip: Lák ze zelí je plný vitamínů, minerálů a už zmíněných bakterií mléčného kvašení. Poslouží jako osvěžující a zdravý nápoj.
Připravte si podle názorného videoreceptu dokonale zahuštěné kysané zelí a podělte se s námi v komentářích, s jakým masem ho máte nejraději. Těšíme se.
Komentáře
14. 11. 2024 09:36
Hezký den
13. 11. 2024 17:58