Přírodní sirupy slouží k oslazení pokrmů: Pozor na vysokou kalorickou hodnotu
Přírodní sirupy se vyrábí z rostlinných šťáv, mízy stromů, listů nebo ze sušených plodů. Pro svůj obsah fruktózy jsou o něco zdravější než bílý cukr, přesto bychom to s jejich používáním neměli přehánět.
Sirupů ke slazení najdeme v regálech obchodů mnoho druhů. Ačkoliv se tváří jako zdravá potravina, je jejich obsah kalorií tak vysoký, že bychom se raději měli jejich konzumaci vyhnout. Jsou všechny sirupy vhodné pro zdravou stravu?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hlavní druhy přírodních sirupů
Uvedené sirupy jsou vyrobené z rostlin, stromů a ovoce:
- Javorový sirup, získaný zahuštěním mízy javoru, je moderním sladidlem, které má stejné složení jako cukr. Poléváme s ním lívance, kaše a různé moučníky.
- Agávový sirup se vyrábí ze šťávy kaktusu agáve. Obsahuje cukr fruktózu, který je daleko zdravější než bílý cukr a proto se používá i ve zdravém stravování.
- Datlový sirup jsou sušené datle umixované s vodou. Obsahují fruktózu, což je zdravá varianta sladidla - přesto je její kalorická hodnota velmi vysoká.
- Kokosový sirup se svým obsahem sacharózy a fruktózy je také zdravější než cukr, ale opět je velmi kalorický. Sladíme s ním ranní kaše a moučníky.
- Rýžový sirup neobsahuje žádnou fruktózu a pro svůj nižší glykemický index se hodí do kaší, do pudinků i ke slazení kávy a čaje.
- Obilný sirup vznikne přirozenou fermentací obilí. Obsahuje fruktózu i glukózu, ale jelikož není bezlepkový, není vhodný pro celiatiky.
- Čekankový sirup má nízký obsah cukru a vysoký obsah vlákniny, proto je vhodný pro konzumaci v redukční dietě. Hodí se na oslazení kaší a dezertů.
- Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Má specifickou chuť a spoustu minerálů, vitamínů a živin. Hodí se na sladké pečení.
K přírodnímu sirupu si můžeme připravit kynuté lívance podle našeho videoreceptu, ale nesmíme zapomenout doplnit sladký pokrm ovocem, které je plné vitamínů:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé snídaně nejen pro školáky: Ovocné lívance, zdravé kaše i vajíčkové muffiny připravíte raz dva!
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Bílý cukr číhá i v potravinách, ve kterých ho nečekáme. Čím ho ve stravě dětí nahradit?
Komentáře