Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč se dává do špenátu mléko? Odpovídáme na časté dotazy
Zdroj: Pixabay, NatureFriend

Špenát obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Kromě nich ale také kyselinu šťavelovou, která nám škodí, a pro ty, kdo mají problém s látkovou výměnou nebo dnu, je přímo nebezpečná.

Kyselina šťavelová totiž laicky řečeno v ledvinách tvoří sůl šťavelan vápenatý, jehož vyšší koncentrace může vést k jejich selhání. Také může nastat snížení obsahu vápníku (odvápnění) v těle jeho vyvázáním při tomto procesu v ledvinách.

Jak snížit účinky kyseliny šťavelové

Nežádoucí účinky kyseliny šťavelové můžeme snížit nebo omezit kombinováním potravin, které kyseliny obsahují více (kromě špenátu jsou to i jahody, rebarbora apod.), s potravinami, které vápníku mají hodně: 

  • Mléko a mléčné výrobky (tvaroh, čerstvé i tvrdé sýry)
  • Mák
  • Lískové ořechy a mandle
  • Kakao
  • Sója a výrobky z ní (mléko, tvaroh, sýr Tofu) jsou výbornou alternativou pro ty, kdo mléko nemohou nebo nechtějí).
  • Mnoho kyseliny se vyplaví také spařením suroviny vroucí vodou (blanšírováním nebo jen přelitím), což praktikovaly už naše babičky např. u rebarbory.

Náš videorecept názorně ukáže nejběžnější přípravu špenátu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky