Proč jsou koláče tvrdé? Důvodů může být několik, předejděte jim a pochutnáte si

Všichni to známe - čím víc se v kuchyni snažíme, tím méně se daří. Obzvláště pak ve chvílích, kdy připravujeme dobroty pro naše blízké. A tak se může stát, že namísto nadýchaných koláčů upečeme tvrdé disky.
Tolik jste se snažili, připravili hned několik druhů náplní a výsledek je zklamáním. Koláče tvrdé jako kámen, na které padla spousta surovin a především vašeho času. Jak se to mohlo stát a jak tomu příště předejít? Poradíme vám, aby se příště povedly.
Mohlo by vás zajímat
Jak předejít tvrdým koláčům
S našimi tipy budete vědět, jak při příštím pokusu docílit dokonale kyprých koláčů, za které sklidíte pochvaly i obdivné pohledy:
- Vsaďte na kvalitní suroviny pokojové teploty, jestliže chcete dosáhnout vynikajících výsledků. Kvalitou ingrediencí šidíte jen sami sebe - stojí to za to?
- S nedostatečně nakynutým těstem nedocílíte nadýchaného výsledku. Těsto tedy nechte řádně nakynout a nezapomeňte do něj použít to nejčerstvější droždí.
- Droždí musí být čerstvé, neoschlé a při zadělávání kvásku použijte pouze vlažnou tekutinu (mléko, vodu), nikoliv horkou - ta by spařila a zabila kvasinky.
- Za tvrdostí koláčů může stát špatný recept, tedy poměr surovin v něm uvedených. Doporučujeme spoléhat pouze na ověřené recepty na koláče.
- Toužíte-li po koláčích měkkých jako obláček, nepřidávejte do těsta mouku navíc. Nestihne se z ní dostatečně uvolnit lepek a koláče při pečení ztvrdnou.
- Do těsta použijte namísto celých vajec pouze žloutky. Bílky způsobují rychlejší tvrdnutí pečiva. Okraje koláčů lze po upečení také potřít rozpuštěným máslem.
- Těsto je potřeba pečlivě propracovat, v opačném případě se nemůžete těšit na kypré a chutné koláčky.
- Troubu je nutno předehřát na správnou teplotu - při nízké teplotě se koláče neupečou, ale jen vysuší do tvrdých kousků. Vysoká teplota zase zapříčiní jejich spálení na povrchu, i když uvnitř budou nedopečené.
Tip: Nahraďte část másla v těstě olejem - nebo ještě lépe sádlem. Koláčky budou o poznání déle měkké a chutné.
Nyní už víte, jak nedopustit, aby vaše snaha o chutné koláče přišla vniveč. Přípravou těsta na kynuté koláče bez kynutí vás provede názorný videorecept z naší dílny. Pochlubte se v komentářích, jak se vám povedly, budeme se těšit.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře