Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Všichni to známe - čím víc se v kuchyni snažíme, tím méně se daří. Obzvláště pak ve chvílích, kdy připravujeme dobroty pro naše blízké. A tak se může stát, že namísto nadýchaných koláčů upečeme tvrdé disky.

Tolik jste se snažili, připravili hned několik druhů náplní a výsledek je zklamáním. Koláče tvrdé jako kámen, na které padla spousta surovin a především vašeho času. Jak se to mohlo stát a jak tomu příště předejít? Poradíme vám, aby se příště povedly.

Jak předejít tvrdým koláčům

S našimi tipy budete vědět, jak při příštím pokusu docílit dokonale kyprých koláčů, za které sklidíte pochvaly i obdivné pohledy:

  1. Vsaďte na kvalitní suroviny pokojové teploty, jestliže chcete dosáhnout vynikajících výsledků. Kvalitou ingrediencí šidíte jen sami sebe - stojí to za to? 
  2. S nedostatečně nakynutým těstem nedocílíte nadýchaného výsledku. Těsto tedy nechte řádně nakynout a nezapomeňte do něj použít to nejčerstvější droždí.
  3. Droždí musí být čerstvé, neoschlé a při zadělávání kvásku použijte pouze vlažnou tekutinu (mléko, vodu), nikoliv horkou - ta by spařila a zabila kvasinky.
  4. Za tvrdostí koláčů může stát špatný recept, tedy poměr surovin v něm uvedených. Doporučujeme spoléhat pouze na ověřené recepty na koláče.
  5. Toužíte-li po koláčích měkkých jako obláček, nepřidávejte do těsta mouku navíc. Nestihne se z ní dostatečně uvolnit lepek a koláče při pečení ztvrdnou.
  6. Do těsta použijte namísto celých vajec pouze žloutky. Bílky způsobují rychlejší tvrdnutí pečiva. Okraje koláčů lze po upečení také potřít rozpuštěným máslem.
  7. Těsto je potřeba pečlivě propracovat, v opačném případě se nemůžete těšit na kypré a chutné koláčky.
  8. Troubu je nutno předehřát na správnou teplotu - při nízké teplotě se koláče neupečou, ale jen vysuší do tvrdých kousků. Vysoká teplota zase zapříčiní jejich spálení na povrchu, i když uvnitř budou nedopečené.

Tip: Nahraďte část másla v těstě olejem - nebo ještě lépe sádlem. Koláčky budou o poznání déle měkké a chutné.

Nyní už víte, jak nedopustit, aby vaše snaha o chutné koláče přišla vniveč. Přípravou těsta na kynuté koláče bez kynutí vás provede názorný videorecept z naší dílny. Pochlubte se v komentářích, jak se vám povedly, budeme se těšit.

0:00/ 0:00LIVE

Komentáře

Další tipy a triky