Proč jsou koláče tvrdé a jak tomu předejít? Rozhodující je teplota i čerstvost surovin
Koláče nesmí chybět na mnohých oslavách i při jiných příležitostech. Tato tradiční lahůdka je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Připravit je lze mnoha způsoby. Koláče ocení každý i díky výběru z různých náplní.
Koláče, babiččina klasika podávaná po nedělním obědě, nejsou k přípravě zcela jednoduché. Často totiž hospodyňky trápí to, že čerstvě upečené koláče nejsou nadýchané jako obláček, ale tvrdé jako kámen. Proč se tak děje a jak tomu předejít?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč jsou koláče po upečení tvrdé
S našimi radami a tipy se vám koláče vždy podaří krásně vláčné.
-
Čerstvé droždí je naprostým základem u každého kynutého těsta, které obsahuje kvásek z droždí.
-
Tvrdost hotových koláčů může být způsobena rozdílnou teplotou surovin. Vždy si je všechny předem přichystejte na kuchyňskou linku.
-
Mléko pro přípravu kvásku musí být vlažné, ne horké. Horké mléko zabíjí kvasinky v droždí, těsto nemá jak nakynout a upečené koláče jsou tvrdé.
-
Mouka přidávaná do hotového těsta je taktéž chybou. Kvůli dodatečnému přisypávání mouky nemá lepek z přidané mouky čas k provázání se s těstem, to bude trhavé a příliš hutné.
-
Málo propracované těsto je příliš lepivé, přepracované těsto je trhavé a špatně se s ním pracuje. V obou případech koláče nebudou nadýchané a jemné.
-
Nepodceňujte čas ani fáze kynutí. Nedokynuté těsto nikdy nebude vláčné.
-
Pečte na doporučenou teplotu, při nízké teplotě se koláče vysušují. Hned po upečení je potřete rozpuštěným máslem (s troškou rumu) nebo mlékem.
-
I přes dodržení receptu a postupu nejste spokojeni s výsledkem? Nahraďte celá vejce pouze žloutky, bílky jsou příčinou rychlejšího tvrdnutí pečiva.
-
Sádlo je nejvděčnějším tukem nejen do kynutých těst a navíc přidá pečivu na vláčnosti a trvanlivosti.
Nejdůležitější je mít k dispozici ověřený recept a následně dodržet postup. Vyzkoušejte koláče po babičce podle videoreceptu, zcela jistě se vám povedou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Velký přehled druhů mouk: Která se hodí na kynuté těsto, která je vhodná na zavářky
Jak na vepřové škvarky a sádlo pečené v troubě: Pomalé pečení a odebírání tuku se postará o dokonalý výsledek
Alkohol v těstě, v koláčích a ve sladkých krémech: Mohou takový moučník konzumovat i děti?
Komentáře