Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč jsou koláče tvrdé a jak tomu předejít? Rozhodující je teplota i čerstvost surovin
Zdroj: Toprecepty.cz

Koláče nesmí chybět na mnohých oslavách i při jiných příležitostech. Tato tradiční lahůdka je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Připravit je lze mnoha způsoby. Koláče ocení každý i díky výběru z různých náplní.

Koláče, babiččina klasika podávaná po nedělním obědě, nejsou k přípravě zcela jednoduché. Často totiž hospodyňky trápí to, že čerstvě upečené koláče nejsou nadýchané jako obláček, ale tvrdé jako kámen. Proč se tak děje a jak tomu předejít?

Proč jsou koláče po upečení tvrdé

S našimi radami a tipy se vám koláče vždy podaří krásně vláčné.

  1. Čerstvé droždí je naprostým základem u každého kynutého těsta, které obsahuje kvásek z droždí.

  2. Tvrdost hotových koláčů může být způsobena rozdílnou teplotou surovin. Vždy si je všechny předem přichystejte na kuchyňskou linku.

  3. Mléko pro přípravu kvásku musí být vlažné, ne horké. Horké mléko zabíjí kvasinky v droždí, těsto nemá jak nakynout a upečené koláče jsou tvrdé.

  4. Mouka přidávaná do hotového těsta je taktéž chybou. Kvůli dodatečnému přisypávání mouky nemá lepek z přidané mouky čas k provázání se s těstem, to bude trhavé a příliš hutné.

  5. Málo propracované těsto je příliš lepivé, přepracované těsto je trhavé a špatně se s ním pracuje. V obou případech koláče nebudou nadýchané a jemné.

  6. Nepodceňujte čas ani fáze kynutí. Nedokynuté těsto nikdy nebude vláčné.

  7. Pečte na doporučenou teplotu, při nízké teplotě se koláče vysušují. Hned po upečení je potřete rozpuštěným máslem (s troškou rumu) nebo mlékem.

  8. I přes dodržení receptu a postupu nejste spokojeni s výsledkem? Nahraďte celá vejce pouze žloutky, bílky jsou příčinou rychlejšího tvrdnutí pečiva.

  9. Sádlo je nejvděčnějším tukem nejen do kynutých těst a navíc přidá pečivu na vláčnosti a trvanlivosti.

Nejdůležitější je mít k dispozici ověřený recept a následně dodržet postup. Vyzkoušejte koláče po babičce podle videoreceptu, zcela jistě se vám povedou.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli