Proč kvásek nekyne? Možností je hned několik, podívejte se na ně s námi
Kvásek je velké téma. Můžete mít na mysli dva rozdílné kvasy, kdy ohledně péče o ně máme každý jiné postupy. Některé z nich jsou však rozhodující v otázce správného kynutí kvásku a v obou případech jsou pokaždé stejné.
Pod pojmem kvásek můžete znát dva typy kvasu - kvásek připravený z droždí, ale také žitný kvas skládající se pouze z mouky a vody. Ať už vás zajímá jeden nebo druhý, potřeby pro správné kynutí mají oba stejné - poradíme vám, proč kvasy ne a ne kynout a jak jim vrátit zpět sílu a chuť pracovat tak, jak to od nich potřebujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč nechce kynout kvásek
Důvodů, proč kvásek nechce vyběhnout, může být hned několik, a to klidně i zároveň. Dbejte na vhodné podmínky a kvas bude kynout tak, jak správně má:
- Nedostatečné teplo má opravdu velký vliv na rychlost kynutí - kvasů i těst. Pokud máte doma nižší teplotu, může mít kvas problém s naběhnutím. Stačí vložit menší kastrůlek s horkou vodou na dno trouby, kvas v nádobě na mřížku a zavřít. Horká voda v troubě vytvoří teplou páru a kvasu se bude lépe kynout.
- Pokud vám nechce vyběhnout žitný kvas, nejspíš je příliš slabý, proto kvas opětovně rozkrmte, aby nabrat sílu, byl opět aktivní a těsta z něj nadýchaná.
- Kvas z droždí musí být připraven z čerstvého a kvalitního droždí. Ze starého, viditelně seschlého, už žádný zázrak nevytvoříte.
- Při zadělávání kvásku z droždí jste použili příliš teplou tekutinu? Nejspíše jste tím zabili potřebné kvasinky. Teplota tekutiny by neměla přesáhnout 40 °C.
- Stejně tak potřebuje kvásek z droždí cukr, kterým se kvasinky v droždí živí a díky tomu se následně množí. Jeho množství však musí být tak akorát (ani málo, ani moc), dodržujte tedy množství cukru uvedené ve vybraném receptu.
Pro oba kvasy především platí, že potřebují ke svému kynutí dostatečné teplo. Použití kvalitních ingrediencí je pak naprostou samozřejmostí. Vyzkoušejte si s námi upéct všemi milované Honzovy buchty, ke kterým vám pomůže kvásek z droždí:
Komentáře