Proč mají koblihy světlý proužek po obvodu a jak je správně smažit
Typické masopustní koblihy se připravují z kynutého těsta a smaží na tuku, kterého bývalo v období zabijaček dostatek. Plní se lahodnou marmeládou a obalují v cukru. Po obvodu mají typický proužek, který vzniká při smažení.
Naše babičky uměly báječné koblihy z kynutého těsta a smažily je především koncem masopustního období. Usmažit si je můžete kdykoliv, ale pokud se chcete držet tradic, tak ten správný čas je právě v závěru masopustního období, před začátkem postní doby. Pokud si postup chcete zjednodušit, tak usmažte rychlou verzi koblih nakypřených práškem do pečiva.
Jak poznat správně nakynuté koblihy
Koblihy se připravují obvykle z hladké mouky, těsto musí být dobře propracované a hladké, poté potřebuje čas na řádné vykynutí. Málo vykynuté těsto zapříčiní kobližky příliš nasáklé tukem. Po vytvarování nechte koblihy před smažením ještě krátce dokynout. Správně nakynuté těsto poznáte podle toho, že po zatlačení prstem se tvar pozvolna vrací do původní podoby. Doporučené množství surovin a mnoho dalších rad najdete u konkrétních receptů z našeho receptáře.
Proč mají koblihy světlý proužek
Právě světlý proužek je pro koblihy charakteristický. Vzniká během smažení, pokud mají koblihy dostatek prostoru. Víte, jak smažit koblihy?
- Koblihy potřebují na smažení dostatek tuku, doslova v něm musí plavat. Jen tak budou mít pěkný a očekávaný tvar a vytvoří se na nich žádaný proužek.
- Smažení probíhá ve vyšším hrnci s pokličkou, tak to známe ještě od našich babiček.
- Je třeba počítat s tím, že koblihy při smažení ještě trochu zvětší svůj objem. Do hrnce jich dáváme naráz vždy jen několik. Smažení koblih se nedá uspěchat, a pokud, tak jedině na úkor jejich kvality.
- Koblihy je potřeba smažit pozvolna v dobře rozpáleném tuku. Pokud by se smažily prudce, na povrchu by rychle ztmavly, ale uvnitř by mohly zůstat syrové. Správná teplota je 170–180 °C.
- První stranu smažíme v hrnci přikrytém pokličkou, po odkrytí koblihy otočíme a dosmažíme dozlatova. Koblihy otáčíme opatrně pomocí obracečky, nepícháme do nich vidličkou, aby se nesrazily.
- Usmažené koblihy necháme okapat na ubrousku nebo sítu a pocukrujeme je. Necháme je pozvolna vychladnout, jako v pohádce o koblížkovi.
Následující videorecept vám názorně předvede přípravu těsta a smažení koblih z kynutého těsta.
Podívejte se také, jak plnit domácí koblihy marmeládou. Víte, že je více možností?
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře