Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotové těsto se připravuje ze žloutkové pěny s cukrem, mouky a bílkového sněhu. Jednoduše vypadající těsto může mít chyby, kvůli kterým piškot nevyskočí a zůstane nízký - nebo se propadne během chladnutí.

Při pohledu do trouby se radujeme, jak nám piškot krásně vyběhl do výšky, on však najednou spadne a je nízký a nevzhledný. Někdy se to stane až po vyndání formy z trouby. Proč se to stalo? Poradíme vám, jak zabránit propadnutí piškotu. 

Proč piškotové těsto spadne

Příčinou je špatně připravené těsto nebo teplota v troubě:

  • Nedopečené těsto neuvolní lepek, nestačí se odpařit voda a těsto se nezvedne. Někdy se okraje těsta vyšplhají po stěnách formy, ale na střed už nemá sílu.
  • Příliš vysoká teplota způsobí rychlé zvednutí těsta a následné spadnutí, naopak nízká teplota zapříčiní, že těsto nemá sílu se zvednout a zůstane nízké.
  • Teplotní šok - některé piškotové moučníky vyžadují chladnutí ve vypnuté troubě, studený vzduch v kuchyni totiž může způsobit, že těsto spadne.
  • Necitlivé zacházení s formou (klepnutí o troubu), časté propichování špejlí při kontrole propečenosti nebo krájení ještě horkého piškotu také způsobí spadnutí.

Tip: Dort opravíme větším množstvím krému, vyšší vrstvou ovoce nebo dekoracemi, které dort opticky zvýší.

Jak upéct krásný rovný piškot? Poradíme vám v našem videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky