Proč mi spadne piškot? Rady a tipy pro dokonale nadýchaný dortový korpus
Piškotové těsto se připravuje ze žloutkové pěny s cukrem, mouky a bílkového sněhu. Jednoduše vypadající těsto může mít chyby, kvůli kterým piškot nevyskočí a zůstane nízký - nebo se propadne během chladnutí.
Při pohledu do trouby se radujeme, jak nám piškot krásně vyběhl do výšky, on však najednou spadne a je nízký a nevzhledný. Někdy se to stane až po vyndání formy z trouby. Proč se to stalo? Poradíme vám, jak zabránit propadnutí piškotu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč piškotové těsto spadne
Příčinou je špatně připravené těsto nebo teplota v troubě:
- Nedopečené těsto neuvolní lepek, nestačí se odpařit voda a těsto se nezvedne. Někdy se okraje těsta vyšplhají po stěnách formy, ale na střed už nemá sílu.
- Příliš vysoká teplota způsobí rychlé zvednutí těsta a následné spadnutí, naopak nízká teplota zapříčiní, že těsto nemá sílu se zvednout a zůstane nízké.
- Teplotní šok - některé piškotové moučníky vyžadují chladnutí ve vypnuté troubě, studený vzduch v kuchyni totiž může způsobit, že těsto spadne.
- Necitlivé zacházení s formou (klepnutí o troubu), časté propichování špejlí při kontrole propečenosti nebo krájení ještě horkého piškotu také způsobí spadnutí.
Tip: Dort opravíme větším množstvím krému, vyšší vrstvou ovoce nebo dekoracemi, které dort opticky zvýší.
Jak upéct krásný rovný piškot? Poradíme vám v našem videu:
Komentáře