Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mléko, hlavně kravské, nás provází životem už od nepaměti. Je samostatným nápojem a součástí dalších nápojů jako kakao nebo bílá káva. Přidává se do těsta, do krémů, do polévek, omáček a mnoha jiných jídel.

S přetečením mléka se už každý z nás setkal. Začíná to nevinně - nalijeme mléko do hrnce, chvíli nad ním stojíme a když se nic neděje, odskočíme si na vteřinu jinam. V tu chvíli se ozve zasyčení, ucítíme zápach spáleniny a mléka v hrnci je polovina.

Proč mléko utíká z hrnce

Vysvětlení je prosté - zahříváním se na povrchu mléka srazí bílkoviny a vytvoří škraloup, pod kterým se hromádí pára. Ta se snaží uniknout (vidíme tenký proužek bublinek okolo stěn nádoby) a když to nejde, nadzvedává postupně celou pokličku. Když dosáhne okrajů, část mléka se škraloupem vyteče a pak již var probíhá jako var jiných tekutin.

Můžeme použít nějakou babičkovskou radu, jak přetečení zabránit. V každém případě bychom neměli odcházet od hrnce s mlékem, které jsme připravili k varu - ve většině případů mléko vyhraje.

Komentáře

Další tipy a triky