Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jsou oblíbená příloha i hlavní chod pocházející z Jižní Ameriky. Postupně se rozšířily do celého světa a dnes si již jídelníček bez brambor nedokážeme představit. Máte však doma brambory s klíčky? Poradíme, co s nimi.

Brambory jsou nedílnou součástí stravování většiny z nás. Mají neutrální chuť, kterou využijeme do pokrmů na mnoho způsobů. Pokud dodržíme ideální podmínky k jejich skladování, vydrží nám brambory chutné a čerstvé i několik měsíců. V opačném případě se brzy objeví klíčky, které není radno podceňovat. 

Proč nejíst klíčící brambory

První klíčky na bramborách se vlivem nesprávných skladovacích podmínek objeví již za pár týdnů. Některé brambory s klíčky však ještě můžeme zachránit, jiné nikoliv. 

  • Mírně naklíčené brambory, které jsou stále ještě pevné a nejsou plesnivé ani nahnilé, nemusíme hned vyhazovat. Stačí klíčky vykrojit, bramboru oloupat i umýt a připravit ke konzumaci. 
  • Silně naklíčené brambory, které jsou zelené či seschlé vyhodíme a nekonzumujeme. 
  • Klíčící brambory totiž obsahují vyšší množství solaninu - toxické látky, která může způsobit při konzumaci nevolnost, průjmy a zvracení. Při klíčení také klesá výživová hodnota brambor
  • Odloupnutí klíčku z brambory bohužel nestačí, protože se solanin většinou stihl rozšířit do dalších částí brambory. 
  • A jak klíčkům předejít? Nepoškozené brambory skladujte ve vzdušných dřevěných bednách na tmavém, chladném a suchém místě. Ideální je sklep s teplotou 2–6 °C. 

Ze starých a lehce naklíčených brambor můžeme připravit mnoho pokrmů. Jedním z nich jsou klasické křupavé bramboráky jako v našem videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem.

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky