Proč nejíst zelené nebo naklíčené brambory? Postarejte se o správné uskladnění
Správné uskladnění brambor je mimořádně důležité. Pokud se jedná o pár kilogramů, nic hrozného se při špatném uložení nestane, ale pokud se jedná o několik pytlů, které máme připravené na celou zimu, může být špatná péče velký problém.
V některých domácnostech je zvykem kupovat brambory pouze na několik následujících dnů. Pokud pro jejich dlouhodobé skladování nemáme vhodné podmínky, jedná se o nejlepší řešení. Rodiny, které mají možnost uložit brambory v dobrém sklepě nebo jiných místnostech, často nakupují brambory na delší období, obvykle od pěstitelů, s jejichž výpěstky byli i v minulosti spokojeni. Dlouhodobé skladování je důležité i v případě péče o vlastní úrodu - bylo by škoda nechat své úsilí zbytečně znehodnotit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Správné uskladnění brambor
Několik tipů pomůže nezkušeným:
- Sklizené brambory nejprve necháme oschnout - především nesmí být mokré, aby nezačaly plesnivět.
- Co nejdříve brambory přebereme - mechanicky poškozené brzy spotřebujeme, nakažené hnilobou nebo plísní zlikvidujeme.
- Pak brambory uložíme do vzdušných beden a zakryjeme je, aby se k nim nedostávalo světlo. Brambory na světle začínají zelenat a později také klíčit.
- Pro uskladnění brambor je vhodná suchá a vzdušná místnost (obvykle dobrý sklep).
- Ideální teplota pro uskladnění brambor je 2–6 °C. Při nižších teplotách brambory sládnou a pokud teplota klesne až na -1 °C a níže, tak mohou i namrzat. Naopak při teplotě nad 8 °C začínají brambory brzy klíčit, vadnout a také se "scvrkávají".
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč nejíst zelené a naklíčené brambory
Na odpověď se podíváme do časopisu Zahrádkář z roku 2019. V zářijovém čísle napsala Markéta Svobodová o zelených a naklíčených bramborách: "Mohou způsobit zažívací potíže díky obsahu solaninu, jedovatého alkaloidu. Aby došlo k otravě, musel by sice dospělý člověk spořádat několik kilogramů zelených nebo naklíčených brambor, ale i mírná intoxikace organismu, která se projeví zažívacími potížemi, může být nepříjemná. Při klíčení také brambory spotřebovávají nutričně důležité látky, proto jejich výživová hodnota klesá. Při správném uskladnění tedy ušetříme nejen přírodu a naši peněženku, ale budeme mít na talíři i chutné a výživné brambory."
Komentáře