Proč nekyne těsto na vánočku? Máme pro vás hlavní důvody i jejich snadné řešení
Rádi byste domácí nadýchanou vánočku, kterou si mnozí z nás dávají na Vánoce k snídani? Příprava chce však alespoň nějaké povědomí o kynutých těstech a jejich potřebách. Tato těsta musí být hýčkaná, abyste docílili očekávaného výsledku.
Jak vyzrát na vánočkové těsto v domácích podmínkách? Stačí se předem detailně seznámit s receptem a poté postupovat přesně podle něj. Žádné experimenty. Pokud těsto nekyne tak, jak by mělo, nemusí být problém ve vašem postupu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč nekyne těsto na vánočku
Máme pro vás výčet častých důvodů, v jejichž důsledku se vánočkovému těstu nechce kynout:
- Čerstvé suroviny jsou samozřejmostí. Pokud je vaše čerstvé droždí viditelně seschlé, raději si doběhněte do obchodu pro nové.
- Dodržujte recept a přesné množství surovin. U pečení neplatí pravidlo „přiměřeně“ či „od oka“. To lze praktikovat u vaření, nikoliv u pečení, pokud tedy nejste velmi zkušení pekaři.
- Rozdílná teplota surovin je také příčinou špatného kynutí těsta. Vždy si veškeré suroviny připravte předem, aby při zadělávání těsta měly pokojovou teplotu.
- Těsto je potřeba důkladně propracovat, protože málo propracované těsto špatně kyne a vánočka nebude tak nadýchaná, jak by měla být – k uvolnění lepku je potřeba pořádného hnětení. Pokud máte kuchyňského robota, využijte ho.
- V chladném prostředí se může kynutí těsta prodloužit až na dvojnásobek času. Těsto tedy dejte kynout na teplé místo nebo mu dopřejte potřebný čas.
Musíme také připomenout, že i zapletená vánočka potřebuje svůj čas ke kynutí, než bude vložena do rozehřáté trouby. Díky názornému videoreceptu vám neunikne žádná část jejího zpracování:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nevykynuté těsto: Hlavní důvody, proč se mu nechce kynout a tipy, jak jej úspěšně zachránit
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na to, aby vánočka nepopraskala: Těsto během kynutí nesmí oschnout, říká
Zadělali jste těsto na vánočku a ono nekyne a nekyne? Možností, kde jste mohli chybovat, je hned několik. Poradíme, jak na to
Komentáře