Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zatímco babičce se bábovka vždy povedla na výbornou, mladé hospodyňky s ní velmi často zápasí. Problém může být skryt ve zdánlivé banalitě, přesto kvůli němu nemusí být bábovka nadýchaná tak, jak bychom si přáli.

Dovést bábovku k dokonalosti chce nejen ověřený recept, ale také kvalitní suroviny a v neposlední řadě správný postup přípravy. Zjistěte, proč váš moučník není nadýchaný jako ten od babičky, přestože máte stejný recept - a navždy to změňte.

Proč není bábovka nadýchaná

Důvodů může být hned několik, nemusíte se však obávat, že by jejich eliminace byla až příliš složitá. S našimi tipy docílí nadýchané bábovky i naprostý začátečník.

  1. Do bábovky se zpravidla používá polohrubá mouka. Při záměně za mouku hladkou byste sice měli ve výsledku jemnější moučník, zato však i hutnější.
  2. Věnujte pozornost množství a druhu kypřidel. Pokud to přeženete, bábovka bude popraskaná, nedostatek kypřidla se zase projeví v jejím nenaběhnutí.
  3. Hutná bábovka může být důsledkem nedostatečně vyšlehaného bílkového sněhu nebo naopak sněhu přešlehaného. Správně vyšlehaný bílkový sníh drží v míse i po jejím otočení dnem vzhůru, dopřejte mu tedy dostatek času.
  4. Použili jste při přidávání sněhu do základu těsta šlehač? Pak není divu, že bábovka není dokonale kyprá. Sníh se musí vmíchat ručně - lehce a jemně.
  5. Abyste zachovali nadýchanost těsta, je potřeba ho ihned po přípravě a po vlití do formy dát péct. Právě proto není radno podceňovat předehřátí trouby.
  6. Sražené bábovce předejdete velmi snadno - neotevírejte troubu příliš brzy.
  7. Nedopečené a hutné bábovce se jednoduše vyhnete tak, že ji budete péct při nižší teplotě po delší dobu, aby se propekla. Vždy se však řiďte receptem.
  8. Klesla a srazila se vám bábovka až po upečení? Bábovku je potřeba nechat po vytažení z trouby odpočinout (zhruba 10 minut), než ji vyklepnete z formy.
  9. Před zdobením a krájením nechte bábovku zcela vychladnout, abyste nebyli zklamání jejím sražením - po vydařeném pečení by to byla velká škoda.

Moučníky ze třeného těsta jsou delikátní záležitostí, proto by byla škoda se jich pro několik nepodarků vzdát. Zkuste si upéct třenou dvoubarevnou bábovku podle názorného videa z naší dílny. Díky detailnímu popisu postupu se vám určitě povede.

Komentáře

Další tipy a triky