Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení moučníků má pro začátečníky několik možných zádrhelů, které jim mohou pokazit radost. Pokusíme se shrnout, jaké bývají příčiny a jak předejít popraskání těsta během pečení, pak se těmto nepříjemnostem snadno vyhnete.

Úspěšné pečení začíná výběrem dobrého receptu, pokračuje nákupem surovin a následně jejich správným navážením nebo odměřením. Velmi důležitý je i správný postup při vypracování těsta. Také při pečení může dojít k tomu, že těsto nevzhledně popraská. Pokud je moučník jinak chutný, neděje se nic hrozného, mnoho skryje poleva nebo pocukrování. Přesto lze popraskání velmi snadno předejít.

Proč praská těsto při pečení

Chybami se člověk učí, hledejme společně příčiny:

  • Nejčastěji praská kynuté těsto. Těsto musíte dobře vypracovat a nechat vykynout. Kynou pak také již připravené tvary na plechu. Do trouby je vkládejte dobře nakynuté, jinak droždí pracující ještě v troubě (rozpínající se) trhá těsto. 
  • Plněné moučníky (buchty, záviny) plňte jen přiměřeně. Často se stane, že v touze po dokonalé chuti to s množstvím náplně přeženete a těsto pak zbytečně praská.
  • Piškotové těsto často popraská při přepečení, kdy se vysuší. Správně upečené je, když povrch nelepí a zapíchnutá špejle nebo párátko jsou po vytažení suché.
  • Třené těsto může popraskat, pokud do něj dáte víc kypřidla než je nutné. To také ovlivňuje způsob pečení. Moučník vkládejte vždy do předehřáté trouby a pečte 510 minut (začne působit kypřidlo), pak snižte teplotu a zvolna dopečte. To platí hlavně u vysokých moučníků. Dlouhé prudké pečení může také způsobit praskliny.
  • Křehké těsto někdy praská už při rozvalování, což je znakem nesprávně navážených surovin. Pomůže přidání trošky tekutiny.
  • Pokud praská odpalované těsto, bylo zřejmě málo propařené. Těsto zpracovávejte na mírném ohni, dokud nevytvoří hladkou kouli a na dně se netvoří povlak.
  • Proti praskání listového těsta pomůže vložení kastrůlku s horkou vodou na dno trouby. Vytvořená pára pomůže lepšímu nabývání těsta.

Upečte si české buchty podle videoreceptu z naší dílny, který vás jejich přípravou provede krok za krokem, a vy tak budete mít jistotu, že postupujete správně:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky