Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové těsto na knedlíky často dělá začátečníkům vrásky, protože je v něm ukryto několik záludností. Mnohdy nestačí navážit a odměřit vše správně, je potřeba znát i vychytávky našich babiček, které měly domácí kuchyni v malíčku.

Jednou z podmínek na správnou konzistenci těsta podle našich babiček jsou škrobnaté brambory, které po uvaření musí vychladnout. Můžete strouhat celé zchladlé brambory nebo rozmačkat ještě teplé a nechat je zchladnout. 

Proč se přidává ocet do bramborového těsta na knedlíky

Jak známo, ocet brambory zpevňuje. Proto se nedoporučuje vařit brambory s kysaným zelím současně, zůstávají totiž dlouho tvrdé. Můžete tuto vlastnost naopak využít u brambor na hranolky: Povařte hranolky 2 minuty v okyselené vodě a pak teprve smažte. Nerozpadnou se. A právě této vlastnosti využíváme u bramborového těsta.

Ocet můžete přidat rovnou do těsta v množství 1 polévkové lžíce na 1 kg brambor. Pokud se bojíte, že bude ocet v těstě cítit. můžete 2 lžícemi octa okyselit vodu, ve které budete knedlíky vařit. Knedlíky se nerozvaří do vody.

Pro větší názornost doporučujeme náš videorecept na jednoduché těsto na knedlíky s použitím octa.

 

Komentáře

Další tipy a triky