Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná jste někde slyšeli, že když vaříme vajíčka, je dobré vodu pořádně osolit. A tak jste poslechli a vždy vodu osolíte. Víte ale, proč se to tak dělá a jak sůl pomůže proti prasknutí skořápky? My to víme a podělíme se o tu informaci s vámi.

Vaječná skořápka je vápenitý obal vajíčka. Skořápka musí být dostatečně pevná, aby ji slepice nerozšlápla, ale také dostatečně křehká, aby se kuřátko dokázalo dostat ven. Skořápka často praskne když dojde k náhlým změnám teploty. Proto bychom měli dávat vařit vejce pokojové teploty a přivádět je k varu postupně a pomalu.

Co přidat do vody, aby skořápka nepraskla

Používejte dostatečně velký hrnec, aby měla vajíčka dost prostoru a netloukla se o sebe.

  • Vodu, ve které se vejce vaří, hodně osolíme. Sůl způsobí, že skořápka změkne a je pružnější.
  • Slaná voda také zajistí, že i když vejce praskne, bílek nevyteče ven.
  • Se solí opravdu nešetřete, na litr vody neváhejte použít 3 lžíce soli.

Stejnou službu jako sůl nám udělá i ocet. Ten prý zamezí i ztmavnutí žloutků, které je způsobené příliš dlouhým vařením. A co vy? Znáte tento trik se solí a používáte ho? Napište nám do komentářů, budeme se na vaše zprávy těšit.

 

Komentáře (6)

Tenhle trik jsem se naučil od mamky už jako dítě.
Sůl dávám vždy, bílek se při úniku okamžitě srazí a ucpe prasklinu. Sraženina nedělá vlákna, ale vytvoří hrudku a ta se dá klidně použít. Na chuť sraženiny nemá sůl výrazný vliv.
V octové vodě jsme vařili jen velikonoční vajíčka - ocet lehce naleptá povrch vejce, perfektně se odstraní i zbytky mazu a skořápka pak lépe chytá barvu.

setasob: Děkujeme za hezký popis, nezbývá, než souhlasit 👍

zujali: Děkujeme za komentář.

verca.verik: Můžete nám pak napsat, jak se povedlo.

To jsem nevěděla . pokaždé jsem měla jedno či dvě vejce prasklý a vytekle. Příště skusim.:-);-):-8

Také používám<3

Další tipy a triky