Proč se solí voda při vaření vajec? My to víme a rádi vám vše vysvětlíme
Možná jste někde slyšeli, že když vaříme vajíčka, je dobré vodu pořádně osolit. A tak jste poslechli a vždy vodu osolíte. Víte ale, proč se to tak dělá a jak sůl pomůže proti prasknutí skořápky? My to víme a podělíme se o tu informaci s vámi.
Vaječná skořápka je vápenitý obal vajíčka. Skořápka musí být dostatečně pevná, aby ji slepice nerozšlápla, ale také dostatečně křehká, aby se kuřátko dokázalo dostat ven. Skořápka často praskne když dojde k náhlým změnám teploty. Proto bychom měli dávat vařit vejce pokojové teploty a přivádět je k varu postupně a pomalu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co přidat do vody, aby skořápka nepraskla
Používejte dostatečně velký hrnec, aby měla vajíčka dost prostoru a netloukla se o sebe.
- Vodu, ve které se vejce vaří, hodně osolíme. Sůl způsobí, že skořápka změkne a je pružnější.
- Slaná voda také zajistí, že i když vejce praskne, bílek nevyteče ven.
- Se solí opravdu nešetřete, na litr vody neváhejte použít 3 lžíce soli.
Stejnou službu jako sůl nám udělá i ocet. Ten prý zamezí i ztmavnutí žloutků, které je způsobené příliš dlouhým vařením. A co vy? Znáte tento trik se solí a používáte ho? Napište nám do komentářů, budeme se na vaše zprávy těšit.
Komentáře
31. 3. 2024 10:07
31. 3. 2024 10:07
30. 3. 2024 19:33
30. 3. 2024 16:34