Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná jste někde slyšeli, že když vaříme vajíčka, je dobré vodu pořádně osolit. A tak jste poslechli a vždy vodu osolíte. Víte ale, proč se to tak dělá a jak sůl pomůže proti prasknutí skořápky? My to víme a podělíme se o tu informaci s vámi.

Vaječná skořápka je vápenitý obal vajíčka. Skořápka musí být dostatečně pevná, aby ji slepice nerozšlápla, ale také dostatečně křehká, aby se kuřátko dokázalo dostat ven. Skořápka často praskne když dojde k náhlým změnám teploty. Proto bychom měli dávat vařit vejce pokojové teploty a přivádět je k varu postupně a pomalu.

Co přidat do vody, aby skořápka nepraskla

Používejte dostatečně velký hrnec, aby měla vajíčka dost prostoru a netloukla se o sebe.

  • Vodu, ve které se vejce vaří, hodně osolíme. Sůl způsobí, že skořápka změkne a je pružnější.
  • Slaná voda také zajistí, že i když vejce praskne, bílek nevyteče ven.
  • Se solí opravdu nešetřete, na litr vody neváhejte použít 3 lžíce soli.

Stejnou službu jako sůl nám udělá i ocet. Ten prý zamezí i ztmavnutí žloutků, které je způsobené příliš dlouhým vařením. A co vy? Znáte tento trik se solí a používáte ho? Napište nám do komentářů, budeme se na vaše zprávy těšit.

 

Komentáře

zujali: Děkujeme za komentář.

verca.verik: Můžete nám pak napsat, jak se povedlo.

To jsem nevěděla . pokaždé jsem měla jedno či dvě vejce prasklý a vytekle. Příště skusim.:-);-):-8

Také používám<3

Přidat komentář

Další tipy a triky