Proč se solí voda při vaření vajec? My to víme a rádi vám vše vysvětlíme
Možná jste někde slyšeli, že když vaříme vajíčka, je dobré vodu pořádně osolit. A tak jste poslechli a vždy vodu osolíte. Víte ale, proč se to tak dělá a jak sůl pomůže proti prasknutí skořápky? My to víme a podělíme se o tu informaci s vámi.
Vaječná skořápka je vápenitý obal vajíčka. Skořápka musí být dostatečně pevná, aby ji slepice nerozšlápla, ale také dostatečně křehká, aby se kuřátko dokázalo dostat ven. Skořápka často praskne když dojde k náhlým změnám teploty. Proto bychom měli dávat vařit vejce pokojové teploty a přivádět je k varu postupně a pomalu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co přidat do vody, aby skořápka nepraskla
Používejte dostatečně velký hrnec, aby měla vajíčka dost prostoru a netloukla se o sebe.
- Vodu, ve které se vejce vaří, hodně osolíme. Sůl způsobí, že skořápka změkne a je pružnější.
- Slaná voda také zajistí, že i když vejce praskne, bílek nevyteče ven.
- Se solí opravdu nešetřete, na litr vody neváhejte použít 3 lžíce soli.
Stejnou službu jako sůl nám udělá i ocet. Ten prý zamezí i ztmavnutí žloutků, které je způsobené příliš dlouhým vařením. A co vy? Znáte tento trik se solí a používáte ho? Napište nám do komentářů, budeme se na vaše zprávy těšit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
31. 3. 2024 11:07
31. 3. 2024 11:07
30. 3. 2024 20:33
30. 3. 2024 17:34