Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč se dává sůl do myčky? Starejte se o svého mycího pomocníka poctivě
Zdroj: Pixabay, jhenning

Myčka na nádobí je v mnohých rodinách nenahraditelným pomocníkem. Jen si představte každodenní horu nádobí po vaření umývat ručně ve dřezu. Aby však myčka sloužila mnoho let a nádobí bylo zářivé, je potřeba ji pravidelně udržovat.

Každý, kdo je vlastníkem myčky, na ni jistě nedá dopustit. Stačí do ní naskládat špinavé nádobí, vložit tabletu, stisknout tlačítko a naše ruce zůstanou suché. Dokonce můžeme v myčce jednoduše zavařovat. Mějme se však na pozoru, pokud z ní začneme vytahovat nádobí se šmouhami a ne příliš dobře umyté. Na vině může být nedostatek soli, kterou je nutné čas od času do myčky doplnit. 

Proč se dává sůl do myčky

Do myčky přidáváme sůl, i když je obsažená v mycích tabletách. Samozřejmě se nejedná o kuchyňskou sůl, ale speciální hrubozrnnou sůl určenou pro myčky. A proč sůl přidávat? 

  1. Sůl změkčuje vodu protékající myčkou, chrání ji před usazeninami a vodním kamenem. Tímto procesem prodloužíme životnost myčky o několik let. 
  2. Většina modernějších myček má indikátor, který nás upozorní na doplnění soli podle nastavené tvrdosti naší vody a frekvence používání. Pokud naše myčka indikátor nemá, doplňujeme sůl zhruba jednou měsíčně (častěji v případě velmi tvrdé vody). 
  3. Sůl přidáváme jednoduše tak, že otevřeme nádržku v myčce a nasypeme do ní tolik soli, dokud nebude plná - nepřeplňujeme, aby se sůl nedostala do mycího prostoru. 
  4. Po dosypání soli vždy zapneme mycí režim, protože by mohlo dojít ke vzniku rzi. 
O myčku na nádobí je potřeba se starat pravidelně, čímž se vyhneme opravám, špinavému nádobí i zápachu. Alespoň jednou za týden čistíme filtr a jednou za měsíc provedeme celkové čištění myčky za pomoci speciálního čistícího prostředku. Těsnění a dvířka můžeme úspěšně očistit octovou vodou

Komentáře

Další tipy a triky