Sůl má v sladkých těstech důležitou úlohu. Poradíme začátečníkům
Spotřeba soli u nás je hodně vysoká proti evropskému průměru a ještě stoupá. Přesto jsou oblasti potravinářství, kde se bez soli neobejdeme. Příkladem jsou těsta - pečivo bez soli není to pravé.
Sůl můžeme omezit tím, že nekonzumujeme takové potraviny (konzervy, polévky v sáčku, uzeniny apod.), které obsahují soli opravdu hodně. Vařením z čerstvých surovin se nadměrnému příjmu soli lépe vyhneme. Sůl ale musíme použít do těst, a to i do těch sladkých.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se dává do těsta sůl
Vysvětlení je jednoduché a logické.
- Sůl obecně patří do každého těsta, které obsahuje mouku a peče se nebo vaří.
- Sůl vytáhne z těsta maximum chuti, zcela bez soli je těsto „jalové“, bez chuti.
- Sůl také zvýrazňuje sladkou chuť, proto má velký úspěch slaný karamel i čokoláda se zrnky soli.
- Když použijeme do těsta sůl, můžeme ho pak o trochu méně osladit.
- I ti, kdo mají množství soli omezovat, by aspoň minimální množství měli těstům dopřát. Stačí několik zrnek nebo špetička, ale přimlouváme se za to, aby ji nevynechávali a raději sůl omezovali v jiných pokrmech.
Na závěr doporučíme recept na slaný karamel, oblíbenou součást pohárů, zmrzlin a dezertů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snížit příjem soli? Máme více možností, jak množství soli v jídle omezit. Zaměřme se alespoň na některé z nich
Jak vylepšit chuť nevýrazného melounu? Sladkost pomůže zvýraznit jedna poměrně překvapivá ingredience
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Komentáře