Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sůl má v sladkých těstech důležitou úlohu. Poradíme začátečníkům
Zdroj: Pixabay, sontung57

Spotřeba soli u nás je hodně vysoká proti evropskému průměru a ještě stoupá. Přesto jsou oblasti potravinářství, kde se bez soli neobejdeme. Příkladem jsou těsta - pečivo bez soli není to pravé.

Sůl můžeme omezit tím, že nekonzumujeme takové potraviny (konzervy, polévky v sáčku, uzeniny apod.), které obsahují soli opravdu hodně. Vařením z čerstvých surovin se nadměrnému příjmu soli lépe vyhneme. Sůl ale musíme použít do těst, a to i do těch sladkých. 

Proč se dává do těsta sůl

Vysvětlení je jednoduché a logické.

  • Sůl obecně patří do každého těsta, které obsahuje mouku a peče se nebo vaří.
  • Sůl vytáhne z těsta maximum chuti, zcela bez soli je těsto „jalové“, bez chuti.
  • Sůl také zvýrazňuje sladkou chuť, proto má velký úspěch slaný karamel i čokoláda se zrnky soli.
  • Když použijeme do těsta sůl, můžeme ho pak o trochu méně osladit.
  • I ti, kdo mají množství soli omezovat, by aspoň minimální množství měli těstům dopřát. Stačí několik zrnek nebo špetička, ale přimlouváme se za to, aby ji nevynechávali a raději sůl omezovali v jiných pokrmech.

Na závěr doporučíme recept na slaný karamel, oblíbenou součást pohárů, zmrzlin a dezertů.

Máte ještě další tipy? Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli