Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce patří mezi suroviny, které v receptech na různá sladká i slaná těsta nacházíme velmi často. Do některých se přidávají vejce celá, v jiných se bílky šlehají do pevné pěny, v dalších se používá pouze žloutek. Proč ale do těsta vejce vůbec přidáváme?

Vejce má ve většině receptů na těsto svoje místo, ale přidáváme ho i do mnoha dalších slaných i sladkých pokrmů. To, že se dá vejce snadno nahradit, jsme vám již prozradili. Věříme, že se ale najdou i tací, kteří vlastně nevědí, jakou má vejce v těstě funkci.

Proč se dává vejce do těsta

Vejce v těstě funguje především jako pojivo. Použité suroviny se tak díky vejcím propojí a drží hezky pohromadě. Díky bílkům vyšlehaných do pevného sněhu je těsto nadýchanější a vláčnější. Žloutky ho pak krásně obarví do žluté barvy a udělají ho křehčí. Nakonec mu vejce také dodává potřebnou vlhkost. 

Vejce jsou zásadní surovinou při přípravě piškotového těsta. Bílky se šlehají do pevného sněhu, žloutky spolu s cukrem do světlé pěny. Díky vejcím je tedy upečené těsto krásně nadýchané a lehce zbarvené do žluta.

Komentáře

Další tipy a triky