Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tak moc se těšíte na vámi upečené buchty, jenže pak zjistíte, že jsou suché a drobivé. Co teď s tím? Naneštěstí už tuto várku nezachráníte, můžete se však poučit a příště upéct vláčnou a dokonale nadýchanou dobrotu.

Za drolivými moučníky nenajdete pouze jednu jedinou chybu nebo důvod, proč se tak stalo. Strukturu těsta ovlivňuje mnoho faktorů - nezoufejte, pokud se vám pro jednou sladké pečení nepovedlo. S našimi tipy budete vědět, na co dát pozor.

Proč se moučník drolí

Důvodů, proč jste nešťastní z drolivého těsta buchet, může být více:

  1. Těsto bylo málo hydratované. Chybějící tekutiny jsou tedy důvodem, proč se moučník po upečení drolí. U šlehačkového těsta toto však nehrozí.
  2. Pekli jste buchty příliš dlouhou dobu při nízké teplotě. Tvrdší a drolivé, tak vypadají buchty pečením vysušené.
  3. Zkuste máslo uvedené v receptu vyměnit za olej, a to alespoň z poloviny. Olej přidává těstu na vláčnosti, díky němu také zůstávají moučníky déle čerstvé.
  4. Nepřidávejte dodatečně mouku do těsta, lepek nemá čas se rozvinout a moučník tak bude velmi drolivý.
  5. Pozor také na množství lepku. Pokud ho mouka obsahuje málo (zpravidla celozrnné mouky), může být výsledek suchý a rozpadající se.

Nevíte, co s velkým přebytkem dýní? Připravte si dvoubarevnou dýňovou bábovku podle názorného videoreceptu, který vás její přípravou provede krok za krokem:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli