Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správně připravené kynuté těsto se může stát noční můrou začátečníků. Někoho neúspěch odradí tak, že už nechce další pokusy riskovat. Mějte na paměti, že nikdo učený z nebe nespadl, a když dobře nastudujete příčiny neúspěchu a návod k nápravě, určitě se příště vše podaří.

Správně připravené kynuté těsto má být většinou hladké, pružné a nelepivé, aby dobře vykynulo. Kynuté těsto ale někdy lepit musí, aby výsledek byl optimální. Třeba litá kynutá těsta na lívance apod. jsou řídká a lepivá. Také těsto na hodně hydratovaný chléb musí lepit, aby správně pracovalo. Pokud to není podobný případ a vám lepí těsto na buchty, koláče nebo vánočku, přinášíme rady.

Proč se kynuté těsto lepí

Přečtěte si možné příčiny i způsoby nápravy, která není složitá.

  • Nejdříve zkontrolujte, zda jste správně odměřili (zvážili) a přidali všechny suroviny.
  • Každá mouka saje tekutinu jinak, takže jste přidali asi více tekutiny, než mouka zvládne. 
  • Vyškrábněte těsto na pomoučený vál, trošku poprašte moukou a zlehka rukama propracujte. Nechte těsto odpočinout asi 10 minut.
  • Pokud lepí stále stejně, zopakujte postup. Pozor ale na přílišné zahuštění, protože tuhé těsto špatně kyne a výsledek je suchý.
  • Ruce a nádoby lehce poprašte moukou. Pomůže i mírné potření těsta v míse olejem.
  • Pak nechte zakryté kynout.

Začátečníkům by mohl poradit i náš videorecept na přípravu kynutých buchet.

 

Komentáře

Další tipy a triky