Zadělali jste kynuté těsto a ono pořád lepí? Poradíme možné příčiny i nápravu
Správně připravené kynuté těsto se může stát noční můrou začátečníků. Někoho neúspěch odradí tak, že už nechce další pokusy riskovat. Mějte na paměti, že nikdo učený z nebe nespadl, a když dobře nastudujete příčiny neúspěchu a návod k nápravě, určitě se příště vše podaří.
Správně připravené kynuté těsto má být většinou hladké, pružné a nelepivé, aby dobře vykynulo. Kynuté těsto ale někdy lepit musí, aby výsledek byl optimální. Třeba litá kynutá těsta na lívance apod. jsou řídká a lepivá. Také těsto na hodně hydratovaný chléb musí lepit, aby správně pracovalo. Pokud to není podobný případ a vám lepí těsto na buchty, koláče nebo vánočku, přinášíme rady.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se kynuté těsto lepí
Přečtěte si možné příčiny i způsoby nápravy, která není složitá.
- Nejdříve zkontrolujte, zda jste správně odměřili (zvážili) a přidali všechny suroviny.
- Každá mouka saje tekutinu jinak, takže jste přidali asi více tekutiny, než mouka zvládne.
- Vyškrábněte těsto na pomoučený vál, trošku poprašte moukou a zlehka rukama propracujte. Nechte těsto odpočinout asi 10 minut.
- Pokud lepí stále stejně, zopakujte postup. Pozor ale na přílišné zahuštění, protože tuhé těsto špatně kyne a výsledek je suchý.
- Ruce a nádoby lehce poprašte moukou. Pomůže i mírné potření těsta v míse olejem.
- Pak nechte zakryté kynout.
Začátečníkům by mohl poradit i náš videorecept na přípravu kynutých buchet.
Komentáře