Proč se linecké těsto trhá? Zásadní chyby, kvůli kterým nejde těsto vyválet
Linecké těsto je královnou těst na cukroví. Obsahuje 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl moučkového cukru, ze kterých po přidání žloutků vznikne hladké a jemné těsto. Po odležení z něj vykrajujeme libovolné tvary.
Linecké těsto má být po zpracování jemné, hladké, tvárné a soudržné. Pokud tomu tak není a těsto se nám při vyvalování trhá, udělali jsme při jeho přípravě chybu. Nezbývá než ho zkusit znovu zpracovat - pokud to nejde, zaděláme na nové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se linecké těsto trhá
Trhání těsta má několik důvodů - zde je několik z nich:
- Suroviny neměly stejnou teplotu, protože jsme je včas nedali na jedno místo.
- Nekvalitní mouka neuvolní dostatek lepku - těsto pak není tvárné a drolí se.
- Příliš mouky v těstě nebo jeho časté podsypávání způsobí, že je těsto vysušené.
- Přilévání tekutiny do těsta dříve, než je zpracováno, znamená, že bude měkké.
- Těsto nesmíme dlouho zpracovávat - stačí jen krátce nebo s pomocí robota.
- Hotové těsto není dostatečně odležené, proto se lepek nestihl aktivovat.
Zkusme si připravit podle videoreceptu báječné linecké těsto 3-2-1, které se hodí na cukroví, koláče a řezy:
Komentáře