Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto si žádá nějaké předchozí zkušenosti s jeho přípravou. Jinak tomu není ani u mazanců. Rozjeté placky namísto krásných "balónků" vám radost neudělají, my vám však poradíme, na co se příště zaměřit.

Těšili jste se na domácí mazanec, ale místo nadýchaného bochánku vám z něj vzešel rozpláclý disk? Nejspíše jste neměli těsto ve stavu, který je pro nadýchaný a tvarově hezký mazanec žádoucí. Co udělat jinak, abyste příště docílili krásného mazance?

Proč se mazanec rozjel do všech stran

Žádný učený z nebe nespadl, příště se vám povede dokonalý kousek.

  1. Důvodem může být příliš řídké těsto, kdy rozjetí může být způsobeno nesprávným receptem nebo málo propracovaným těstem. Těsto je potřeba pořádně propracovat, aby se uvolnil lepek a těsto bylo hladké, pružné a nelepivé.
  2. Možné je i překynutí, kterému lze předejít dodržením času kynutí podle receptu a zároveň uplatněním prstového testu, kdy se důlek vytvořený prstem do nakynutého bochánku musí pomalu vracet zpět, pak je mazanec připraven k pečení.

Pokud si na mazanec z kynutého těsta netroufáte, zkuste ho nejprve upéct z těsta tvarohového. My ale věříme, že podle názorného videoreceptu mazanec zvládnete:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky