Rozjel se vám mazanec na plechu? S našimi praktickými tipy se to znovu nestane
Kynuté těsto si žádá nějaké předchozí zkušenosti s jeho přípravou. Jinak tomu není ani u mazanců. Rozjeté placky namísto krásných "balónků" vám radost neudělají, my vám však poradíme, na co se příště zaměřit.
Těšili jste se na domácí mazanec, ale místo nadýchaného bochánku vám z něj vzešel rozpláclý disk? Nejspíše jste neměli těsto ve stavu, který je pro nadýchaný a tvarově hezký mazanec žádoucí. Co udělat jinak, abyste příště docílili krásného mazance?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se mazanec rozjel do všech stran
Žádný učený z nebe nespadl, příště se vám povede dokonalý kousek.
- Důvodem může být příliš řídké těsto, kdy rozjetí může být způsobeno nesprávným receptem nebo málo propracovaným těstem. Těsto je potřeba pořádně propracovat, aby se uvolnil lepek a těsto bylo hladké, pružné a nelepivé.
- Možné je i překynutí, kterému lze předejít dodržením času kynutí podle receptu a zároveň uplatněním prstového testu, kdy se důlek vytvořený prstem do nakynutého bochánku musí pomalu vracet zpět, pak je mazanec připraven k pečení.
Pokud si na mazanec z kynutého těsta netroufáte, zkuste ho nejprve upéct z těsta tvarohového. My ale věříme, že podle názorného videoreceptu mazanec zvládnete:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
7 receptů na velikonoční stůl: Připravte si mazanec, beránka, vaječnou tlačenku nebo jidáše
Jak si poradit s překynutým těstem? Pomoc je snadná. Začátečníkům poradíme, jak na to
Komentáře