Proč se naklepává maso? Z malého kousku můžeme připravit plát na šťavnatou roládu
Palička na maso slouží k naklepání masových plátků a tím k narušení jejich vláken. Kovovými hroty klepeme tmavé maso a plochou stranou maso bílé - drůbež, ryby. Někdy však stačí použít jen pěst nebo hranu ruky.
Při tepelné úpravě se svalová vlákna stahují, což způsobuje tuhost a tvrdost masa. Je lepší masová vlákna narušit a tím dosáhnout lepší stravitelnosti. Naklepáním se zároveň plátky ztenčí a zvětší svou plochu, což umožňuje jejich zabalení do rolky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se naklepává maso
Hroty paličky rozdrtí svalová vlákna a z masa se pak lépe uvolní šťáva. Prkénko pod masem musí být navlhčené, aby se šťáva z masa nenasákla do dřeva. Daleko šetrněji naklepeme maso pěstí nebo hranou dlaně - vlákna povolí, oddělí se od sebe, ale šťáva zůstane v mase.
Bez důkladného naklepání masa se neobejde příprava řízků nebo španělských ptáčků - jak můžete vidět v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře