Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lepení palačinek na pánev je častým problémem, za který může nevhodný typ pánve, nesprávná konzistence těsta nebo špatná teplota při smažení. Přečtěte si, jak těmto chybám předejít a připravit dokonale tenké palačinky.

Palačinky jsou oblíbeným pokrmem, který však může při přípravě způsobit zklamání – zvláště pokud se těsto lepí na pánev. Důvodů, proč se to děje, je hned několik. V tomto článku si je rozebereme, poradíme, jak je napravit a dočkat se tak kýženého výsledku.

Proč se palačinky lepí na pánev

Toužíte otáčet palačinky vyhazováním do vzduchu tak, jak to vidíte ve filmech, ale vaše palačinka drží na pánvi jako přilepená? Pak bude nejspíš skutečně přilepená.

  • Nejčastější chybou je použití nesprávného typu pánve. Staré nebo poškozené nepřilnavé povrchy už nezajišťují dokonalou distribuci tepla, což způsobuje lepení těsta.
  • Dalším důvodem může být špatná konzistence či složení těsta. Není nutné přidat do něj cukr, ten totiž během smažení karamelizuje a palačinka se tak přilepí. 
  • Velký vliv má také teplota. Pokud je pánev příliš horká, těsto se spálí a přilepí, naopak studená pánev neumožní těstu správně ztuhnout a problém bude stejný.
  • Nezapomínejte také na olej, kterého není třeba mnoho. Stačí přetřít pánev silikonovým štětcem namočeným v oleji před každou další palačinkou.

Přilepené palačinky mohou být frustrující, ale často stačí jen drobná změna, která vás dělí od úspěšného výsledku. Dodržení těchto kroků povede k dokonalým plackám, které se snadno obrací a nelepí. A z krásných palačinek lehce připravíte i slavnostní dort.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky