Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky, které se pojí s tradicemi a zvyky. Mezi ně patří také pečení jidášů z kynutého těsta, které tvarujeme do uzlů, pletenců či spirál. Po upečení ještě horké jidáše potíráme medem.

Jidáše jsou velikonoční sladké pečivo, které provoní celý dům. Podle tradic by se měly péct na Zelený čtvrtek ke snídani - chceme-li být připraveni, můžeme je upéct na Škaredou středu a ve čtvrtek si na nich v poklidu jen pochutnávat. Tvar jidášů i jejich příprava jsou spjaty s lidovými zvyky a tradicemi, znáte jejich symboliku

Proč se pečou jidáše

Zelený čtvrtek je považován za den odpuštění - proto bychom právě v tento den měli péct a jíst jidáše. Dokonce se dříve jedly brzy ráno, ještě před svítáním.

  • Kdo na Zelený čtvrtek sní jidáše, bude podle lidových zvyků po celý rok chráněn před nemocemi a neštěstím
  • Jejich tvar v podobě stočeného provazu symbolizuje provaz, na kterém se podle biblické události oběsil Jidáš - zrádný Ježíšův učedník. Odtud také nesou jidáše svůj název. 
  • Jidáše potíráme po upečení rozehřátým medem, což mělo nejen chránit před hadím uštknutím, ale také přinášet zdraví a hojnost
  • V neposlední řadě jidáše symbolizují příchod jara a konec dlouhého půstu.  

Upečte si nadýchané velikonoční jidáše podle našeho podrobného videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Veselé Velikonoce a vydařené pečení - minimálně po celý rok.

0:00/ 3:44LIVE

Komentáře

Další tipy a triky