Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlupáče, bosáky, drbáky nebo třeba klouzáky. To jsou lidové názvy knedlíků, které ve většině kuchařek najdete pod názvem chlupaté. Jak tyto bramborové šišky získaly svůj název a jak na ně správně nastrouhat brambory?

Chlupaté knedlíky se nejčastěji ve tvaru větších noků servírují jako příloha k pečenému masu a kysanému zelí nebo špenátu. Klasikou jsou pak chlupáče se zelím, uzeným masem a opraženou cibulkou.

Proč se říká chlupaté knedlíky

Vysvětlení, proč se těmto knedlíkům říká chlupaté, je jednoduché. Prostě tak vypadají. Do těsta se na rozdíl od normálních bramborových knedlíků přidávají nastrouhané syrové brambory. Ty po uvaření z knedlíků různě vyčuhují a vzhledem tak připomínají chlupy.

Jak se strouhají brambory na chlupaté knedlíky

Syrové brambory na chlupaté knedlíky se nejčastěji strouhají najemno, tedy na té straně struhadla s nejmenšími slzičkami. Jestliže chcete mít knedlíky více chlupaté, můžete část brambor nastrouhat i nahrubo. Nahrubo se strouhají také vařené brambory, pokud je do chlupatých knedlíků přidáváte. Důležité je však mít brambory s vysokým obsahem škrobu, tedy ideálně varný typ C, případně B. Dále je potřeba nastrouhané brambory pořádně vymačkat, případně k nim přidat škrob z vymačkané tekutiny.

Připravit chlupáče, drbáky či klouzáky se zelím a uzeným masem není nic složitého, podle našeho videoreceptu to hravě zvládne i začátečník. Jak říkáte chlupatým knedlíkům vy? Dejte nám vědět do komentářů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky