Proč se rozvaří halušky? Vyhněte se častým chybám a zaručeně se podaří
Halušky jsou nejznámějším pokrmem pocházejícím ze Slovenska, který je již dávno oblíbenou součástí i české kuchyně. Halušky uvaříme snadno, rychle a z několika levných surovin. Jsou výbornou přílohou i samostatným chodem.
Halušky jsou malé nočky z brambor, mouky, soli, vody a vajíčka. Nejoblíbenější jsou s rozpuštěnou brynzou, osmaženou slaninou nebo se zelím. Pochutnáme si na nich však i nasladko s tvarohem nebo v podobě přílohy k pečenému masu. Uvařit halušky není žádná věda, pokud dodržíme správnou přípravu a konzistenci těsta.
Mohlo by vás zajímat
Proč se rozvaří halušky
Těsto na halušky by mělo mít polohustou konzistenci, aby šlo dobře protlačit přes haluškovač, zároveň však nesmí téct. Příliš řídké těsto způsobí, že se halušky ve vroucí vodě rozvaří. Tomu můžeme předejít několika kroky:
- Tekutinu z nastrouhaných brambor slijeme a do těsta vrátíme pouze škrob, který se usadil na dně nádoby.
- Ideální je do halušek polohrubá mouka nebo hladká mouka napůl s hrubou moukou, a to v poměru 2 díly mouky na 3 díly brambor. Halušky budou dobře kompaktní a hezky nadýchané.
- Vodu dáme vařit včas, těsto stáním rychle řídne.
- Nejdříve dáme vařit pár halušek na zkoušku a podle toho případně upravíme konzistenci těsta.
- Halušky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu. Poté je ihned scedíme.
Výborné halušky s kysaným zelím a uzeným masem si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Halušky se zelím: Základem je výběr správných brambor i mouky a jejich poměr, dušené zelí dodá nový rozměr chuti
Nejčastější chyby při vaření bramborových halušek: Které to jsou a jak se jim vyhnout
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Komentáře