Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky jsou nejznámějším pokrmem pocházejícím ze Slovenska, který je již dávno oblíbenou součástí i české kuchyně. Halušky uvaříme snadno, rychle a z několika levných surovin. Jsou výbornou přílohou i samostatným chodem.

Halušky jsou malé nočky z brambor, mouky, soli, vody a vajíčka. Nejoblíbenější jsou s rozpuštěnou brynzou, osmaženou slaninou nebo se zelím. Pochutnáme si na nich však i nasladko s tvarohem nebo v podobě přílohy k pečenému masu. Uvařit halušky není žádná věda, pokud dodržíme správnou přípravu a konzistenci těsta. 

Proč se rozvaří halušky

Těsto na halušky by mělo mít polohustou konzistenci, aby šlo dobře protlačit přes haluškovač, zároveň však nesmí téct. Příliš řídké těsto způsobí, že se halušky ve vroucí vodě rozvaří. Tomu můžeme předejít několika kroky: 

  1. Tekutinu z nastrouhaných brambor slijeme a do těsta vrátíme pouze škrob, který se usadil na dně nádoby. 
  2. Ideální je do halušek polohrubá mouka nebo hladká mouka napůl s hrubou moukou, a to v poměru 2 díly mouky na 3 díly brambor. Halušky budou dobře kompaktní a hezky nadýchané. 
  3. Vodu dáme vařit včas, těsto stáním rychle řídne
  4. Nejdříve dáme vařit pár halušek na zkoušku a podle toho případně upravíme konzistenci těsta. 
  5. Halušky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu. Poté je ihned scedíme. 

Výborné halušky s kysaným zelím a uzeným masem si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli