Proč se buchta srazí. Důvody a rady k nápravě pro začátečníky
Sražené těsto nebo už upečený moučník je nepříjemný karambol v začátečnické kuchyni. Důvodů nezdaru totiž může být několik. Od chybějícího nebo chybně aktivovaného kypřidla až po rozdílné teploty nebo chyby při pečení.
Určitě se každému v začátcích pečení něco srazilo, připálilo, zkrátka nepovedlo. Nezdary by vás ale neměly odradit. Důležité je pochopit, co jste udělali špatně a příště se takové chyby vyvarovat. Někdy jich může být více najednou. A často se chyba dá ještě napravit. Poznejte, kde jste udělali chybu a jak ji napravit nebo jak se jí příště vyvarovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Když se srazí syrové těsto
Důvodů může být více:
- Těsto se může během šlehání srazit kvůli rozdílným teplotám surovin. Zvláště tuky po přidání studené tekutiny začnou hrudkovat. Náprava: posaďte misku s těstem nad hrnec s horkou vodou, trochu nahřejte a šlehejte, aby tuk povolil a smísil se s tekutinou. Příště mějte všechny suroviny v pokojové teplotě.
- Příliš překotné přidání surovin: Některá těsta vyžadují opatrnější zacházení. Náprava: zkuste šlehat opravdu rychle, někdy se suroviny ještě spojí. Příště: když je v postupu, že se mají např. přidat vajíčka jedno za druhým a každé zašlehat, dodržte postup, bývá prověřený.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Když se těsto srazí během pečení
V tomto případě bývá příčin ještě více:
- Zapomenuté kypřidlo: Při spěchu se to přihodí snadno. Buchta už je v troubě a na stole sáček s kypřidlem, které jste nepřidali. Náprava je složitá s nespolehlivým výsledkem, dodatečně přidané kypřidlo nebude dobře rozptýlené. Buchtu dopečte a pak nakrájejte a použijte do pohárů nebo z rozdrobeného pečiva vytvořte "lízátka". Příště raději vmíchejte kypřidlo do mouky, tím na něj nezapomenete.
- Chybně vyšlehané bílky, chybně zapracované do těsta: Náprava bohužel není možná, bílkový sníh je choulostivý. Do příště nastudujte, jak vyšlehat sníh, zašlehat do něj cukr a jak sníh přidat do těsta.
- Chybně aktivované kypřidlo: Kypřicí prášek a sodu aktivují tekutiny, kyselé prostředí a teplo. Náprava většinou není možná, předčasně aktivované kypřidlo těsto nezvedne. Příště: Kypřidlo vždy míchejte s moukou, aby se lépe rozptýlilo v těstě nebo je přidejte jako poslední surovinu. Co nejdříve pak těsto vložte do trouby.
- Studená trouba zpomalí proces kynutí. Náprava: Ihned zvyšte teplotu, případně zapněte ventilátor, aby se moučník začal co nejdříve péct. Příště: nepodceňujte řádné předehřátí trouby, většině těst svědčí.
- Příliš prudce pečený moučník vytvoří povrch zdánlivě pečený, ale pod ním je těsto syrové nebo nedopečené. Náprava: zkuste moučník ještě dopéct při mírné teplotě, povrch zakryjte pečicím papírem nebo alobalem, abyste ochránili povrch. Příště dopékejte moučník v mírnější troubě, dokud není zcela propečený.
- Těsto nebylo správně dopečené: Náprava obvykle není možná, nedopečené těsto utvoří brousek. Příště nespěchejte a vždy proveďte kontrolu vizuální i zapíchnutím špejle nebo párátka.
- Krájeli jste ještě teplý moučník: Netrpělivost se nevyplácí. Náprava: Pokud jste nerozkrájeli celý moučník, ale jen kousek, nechte zbytek zvolna vychladnout při pokojové teplotě. Příště se obrňte trpělivostí, případně moučník schovejte před nenechavýma rukama, dokud úplně nevychladne.
- Upečenou buchtu jste dali na studené místo: Prudká změna teploty působí na těsto jako šok a to beznadějně klesne. Příště nechte upečený moučník ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky (případně v teplé místnosti) zvolna vychladnout.
Přece to nevyhodím
Je nám samozřejmě líto zničených surovin, práce i času. Většinou ale není nutné vyhodit celý korpus. Aspoň nesražená část určitě lze okrájet a použít místo piškotů třeba do pohárů.
Mějte na paměti, že nikdo učený z nebe nepadá, trpělivost růže přináší a cvik dělá mistra.
Přejeme úspěšné pečení!
Začátečníci možná uvítají videorecept na základní piškotové těsto, u kterého právě nezkušení nejvíce chybují.
Komentáře