Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neumíte si představit nedělní snídani bez palačinek, ale stále se vám nedaří připravit je tak, aniž byste je roztrhali? Díky našim tipům začnete servírovat královské snídaně, ze kterých spadne brada každému strávníkovi.

Příprava palačinek není vůbec těžká, důležitý je však poměr surovin, odpočinutí těsta před samotným smažením a také řádně rozpálená pánev s jemným filmem tuku na jejím povrchu. Nechte se provést tipy k přípravě dokonalých palačinek bez trhání.

Proč se trhá těsto na palačinky

Najdete se v některém z níže uvedených bodů? Nevadí, příště se jistě povedou.

  1. Volte hladkou mouku, ta je vhodná na tenké palačinky, které pak snadno srolujete. Pokud máte v plánu silnější palačinky kvůli plnění a následnému zapékání, můžete použít mouku polohrubou.
  2. Pozor na přílišné množství cukru. Ten může způsobit přichytávání palačinek k pánvi a jejich následné trhání při pokusu o otočení. Palačinkové těsto lze vždy připravit zcela bez cukru.
  3. Nezapomínejte na vejce. Do těsta se přidávají jako pojivo, které zabraňuje potrhaným palačinkám.
  4. Pokud se vám nedaří odhadnout správný poměr surovin, začněte si je vážit. Díky tomu těsto nebude ani moc řídké, ale ani příliš husté. V obou případech se totiž při následném smažení trhají.
  5. Těsto nechte alespoň půl hodiny před smažením odpočinout v chladu. Uvolní se lepek a palačinky budou pevnější.
  6. Pánev musí být tak akorát nahřátá, na příliš studeném povrchu se palačinky totiž také trhají. Nezapomeňte pánev lehce potřít olejem nebo máslem.
  7. Nespěchejte. Spěch je při přípravě palačinek váš největší nepřítel. Těsto nechte odležet a palačinky otáčejte, až jejich povrch začne být matný a na pohled pevný.

Ještě teplé palačinky plňte podle vaší fantazie a chutí. S jakou náplní máte palačinky nejraději vy?  Sdílejte s námi své zkušenosti v komentářích a zkuste si připravit oblíbené palačinky s džemem podle našeho videoreceptu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky