Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěkně tenká palačinka, to je to pravé, čeho si přejeme dosáhnout. Příprava palačinek je snadná, ale někdy se stává, že začínající hospodyňky v něčem chybují a pak je výsledek zklame. Máme pro vás 8 tipů, které vám pomohou předejít trhání palačinek.

Na palačinky podle základního receptu potřebujete pouze mléko, hladkou moukou, vejce a špetku soli. Těsto je potřeba dobře a dohladka umíchat, s tím vám nejlépe pomůže tyčový mixér. Připravené těsto nechte asi půl hodiny odpočívat v lednici a pak se můžete pustit do pečení palačinek

Proč se trhají palačinky

Palačinky se mohou trhat z několika důvodů. Tím nejčastějším je, že těsto nemá správnou konzistenci a je příliš řídké. Možná také pánev není dobře vyhřátá, těsto se na ni lepí a při otáčení trhá. A navíc se velmi často trhá pouze první palačinka, další už jsou povedené.

Jak na to, aby se palačinky netrhaly 

Máme pro vás několik tipů, jak předejít trhání palačinek.

  1. Těsto musí mít správnou konzistenci, proto se určitě držte spolehlivého receptu a všechny suroviny pečlivě odměřte. Nezapomeňte přidat také vajíčko.  
  2. Pánev před smažením palačinek dobře vyhřejte, těsto nikdy nelijte na málo vyhřátou nebo dokonce studenou pánev. Po dostatečném vyhřátí už můžete teplotu snížit, aby se palačinky nepekly příliš prudce.
  3. Do pánve dejte před pečením každé palačinky malé množství tuku, ale před první palačinkou pro jistotu trochu více.
  4. Raději do těsta nedávejte cukr, protože může způsobit přichytávání palačinek a následné trhání. Navíc do těsta není potřeba palačinky dostatečně osladí vhodná náplň.
  5. Palačinky otáčejte teprve tehdy, když jsou z jedné strany hotové, nedostatečně upečené palačinky se mohou při otáčení trhat. Před otočením lehce nadzvedněte okraj palačinky, abyste na ni lépe viděli a poznali, jak na tom je.
  6. K otáčení si pořiďte dobrý nástroj obracečku na palačinky, se kterou vám otáčení půjde snadno a palačinky nebudou poškozené. 
  7. Kvalitní pánev s nepoškozeným povrchem je důležitá. Skvělá a trvanlivá je nerezová, ale použít můžete i jinou.
  8. Výborné palačinky získáte i z elektrického palačinkovače. Postup je velmi snadný, těsto se k němu nepřichytává a netrhá. Povrch palačinkovače obvykle není potřeba pokrývat vrstvou tuku.   

Co se vám nejvíce osvědčilo při pečení palačinek? Můžete nám napsat do komentáře pod článek. Podívejte se také, proč se palačinky připalují.                                                                                                                                                      

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky