Proč se trhají palačinky a jak tomu předejít? 8 tipů pro nejlepší palačinky
Pěkně tenká palačinka, to je to pravé, čeho si přejeme dosáhnout. Příprava palačinek je snadná, ale někdy se stává, že začínající hospodyňky v něčem chybují a pak je výsledek zklame. Máme pro vás 8 tipů, které vám pomohou předejít trhání palačinek.
Na palačinky podle základního receptu potřebujete pouze mléko, hladkou moukou, vejce a špetku soli. Těsto je potřeba dobře a dohladka umíchat, s tím vám nejlépe pomůže tyčový mixér. Připravené těsto nechte asi půl hodiny odpočívat v lednici a pak se můžete pustit do pečení palačinek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se trhají palačinky
Palačinky se mohou trhat z několika důvodů. Tím nejčastějším je, že těsto nemá správnou konzistenci a je příliš řídké. Možná také pánev není dobře vyhřátá, těsto se na ni lepí a při otáčení trhá. A navíc se velmi často trhá pouze první palačinka, další už jsou povedené.
Jak na to, aby se palačinky netrhaly
Máme pro vás několik tipů, jak předejít trhání palačinek.
- Těsto musí mít správnou konzistenci, proto se určitě držte spolehlivého receptu a všechny suroviny pečlivě odměřte. Nezapomeňte přidat také vajíčko.
- Pánev před smažením palačinek dobře vyhřejte, těsto nikdy nelijte na málo vyhřátou nebo dokonce studenou pánev. Po dostatečném vyhřátí už můžete teplotu snížit, aby se palačinky nepekly příliš prudce.
- Do pánve dejte před pečením každé palačinky malé množství tuku, ale před první palačinkou pro jistotu trochu více.
- Raději do těsta nedávejte cukr, protože může způsobit přichytávání palačinek a následné trhání. Navíc do těsta není potřeba - palačinky dostatečně osladí vhodná náplň.
- Palačinky otáčejte teprve tehdy, když jsou z jedné strany hotové, nedostatečně upečené palačinky se mohou při otáčení trhat. Před otočením lehce nadzvedněte okraj palačinky, abyste na ni lépe viděli a poznali, jak na tom je.
- K otáčení si pořiďte dobrý nástroj - obracečku na palačinky, se kterou vám otáčení půjde snadno a palačinky nebudou poškozené.
- Kvalitní pánev s nepoškozeným povrchem je důležitá. Skvělá a trvanlivá je nerezová, ale použít můžete i jinou.
- Výborné palačinky získáte i z elektrického palačinkovače. Postup je velmi snadný, těsto se k němu nepřichytává a netrhá. Povrch palačinkovače obvykle není potřeba pokrývat vrstvou tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se vám nejvíce osvědčilo při pečení palačinek? Můžete nám napsat do komentáře pod článek. Podívejte se také, proč se palačinky připalují.
Komentáře