Proč vánočka při pečení praskne: Vysvětlení je jednoduché
Vánočka z kynutého těsta je klasikou na štědrovečerním stole a vyhledávaným sladkým pečivem po celý rok. Kynuté těsto, plné másla, rozinek a mandlí, potřebuje čas ke zpracování i ke kynutí, aby byl výsledek dokonalý.
Každá hospodyňka se ráda pochlubí svým výtvorem, i když je vánočka prasklá nebo sjetá ke straně - hlavní je, že je dobrá. Stačí napravit dvě chyby, které mohou za prasknutí vánočky a my vám poradíme, které to jsou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč vánočka při pečení praskne
Na vině je málo vykynuté těsto, které se v horké troubě prudce zvedne:
- Na vině je špatně vypracované těsto - musí se hníst aspoň deset minut v robotu, aby se ingredience pěkně promísily a vytvořily jemné, kompaktní těsto. Rozinky a mandle přidáváme až nakonec, aby nebránily zpracování hmoty.
- Nedostatečně vykynuté těsto v troubě prudce nabyde a vánočku potrhá. Také krátký odpočinek těsta před vložením do trouby způsobí, že se rychle zvedne a povrch vánočky se roztrhne.
Připravte si s námi poctivou vánočku podle našeho videa - budete překvapeni, jak je to snadné a možná vás to inspiruje k vlastnímu upečení tohoto výborného pečiva:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Komentáře