Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč vánočka při pečení praskne: Vysvětlení je jednoduché
Zdroj: Toprecepty

Vánočka z kynutého těsta je klasikou na štědrovečerním stole a vyhledávaným sladkým pečivem po celý rok. Kynuté těsto, plné másla, rozinek a mandlí, potřebuje čas ke zpracování i ke kynutí, aby byl výsledek dokonalý.

Každá hospodyňka se ráda pochlubí svým výtvorem, i když je vánočka prasklá nebo sjetá ke straně - hlavní je, že je dobrá. Stačí napravit dvě chyby, které mohou za prasknutí vánočky a my vám poradíme, které to jsou.

Proč vánočka při pečení praskne

Na vině je málo vykynuté těsto, které se v horké troubě prudce zvedne:

  • Na vině je špatně vypracované těsto - musí se hníst aspoň deset minut v robotu, aby se ingredience pěkně promísily a vytvořily jemné, kompaktní těsto. Rozinky a mandle přidáváme až nakonec, aby nebránily zpracování hmoty.
  • Nedostatečně vykynuté těsto v troubě prudce nabyde a vánočku potrhá. Také krátký odpočinek těsta před vložením do trouby způsobí, že se rychle zvedne a povrch vánočky se roztrhne.

Připravte si s námi poctivou vánočku podle našeho videa - budete překvapeni, jak je to snadné a možná vás to inspiruje k vlastnímu upečení tohoto výborného pečiva:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Další tipy a triky