Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na začátku sezóny věnujeme rostlinám ve skleníku a fóliovníku mnoho péče. Když všechno roste, jak má, a my poctivě zaléváme a plejeme plevel, těšíme se na bohatou úrodu. Jenže se může stát, že nám plody okurek začnou zasychat.

Co to znamená a jak tomu zabránit? Rostlina může trpět nedostatkem dusíku, a to se projevuje právě zasycháním a žloutnutím plodů. Druhým důvodem je nízká zálivka, jejímž následkem si rostlina začne počet plodů regulovat a některé začnou samy usychat.

Jak zabránit zasychání plodů okurek

Plody okurek mohou žloutnout a následně zasychat také důsledkem vysoké teploty. Proto je třeba při velkých vedrech pravidelně větrat. Kromě snížení teploty vyvětráme také nechtěnou vyšší vlhkost. 

  • Zaměříme se na pravidelnou zálivku, protože okurka potřebuje dostatek vláhy, a to v době tvorby plodů platí dvojnásob. Nebudeme však zalévat nadbytečně, podpořila by se tím vyšší vlhkost a tím pádem by se zvýšilo riziko tvorby plísní.
  • Doplníme rostlině živiny, především právě dusík. Ten dodáme ve formě zálivky nebo ve formě postřiku na listy. 
  • Rostlině můžeme pomoci také zaštipováním, díky kterému regulujeme nasazování plodů a rostlina se pak tolik nevyčerpává tvorbou dalších a dalších okurek.

Pokud je rostlina zdravá, dočkáme se bohaté úrody, kterou potřebujeme rychle zpracovat. Proto přidáváme videorecept na netradiční okurkovou marmeládu, kterou rozhodně doporučujeme vyzkoušet.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli