Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky pěstujeme nejčastěji ve skleníku nebo fóliovníku. Rostliny ale potřebují dostatečnou zálivku i prostor okolo sebe, aby kolem nich mohl proudit čerstvý vzduch. I tak se ale může něco pokazit a kýžené úrody se nedočkáme. Proč?

Okurka je velmi náročná na obsah živin v půdě - potřebuje je, aby mohla nasazovat a následně vyživovat plody. Pokud jí nějaká látka chybí, projeví se to na listech nebo plodech. Žloutnutí malých okurek může být způsobeno hned několika důvody.

Proč žloutnou malé okurky

Žloutnutí může plod postihnout v jakékoli fázi růstu, ale nejčastěji právě když jsou okurky malé a začínají růst.

  • Žloutnutí plodů může být způsobeno nedostatečnou nebo nepravidelnou zálivkou. Zde je řešení jednoduché. Stačí zalévat pravidelně a dostatečně v závislosti na aktuálním teplotním stavu. 
  • Plody okurek také žloutnou při akutním nedostatku dusíku. Je tedy na místě rostlinu přihnojit.
  • Ověřte si, že rostlina, kterou máte ve skleníku či fóliovníku, je partenokarpická, tedy že nepotřebuje opylovat. Pokud tomu tak není, je třeba zajistit větráním přítomnost opylovačů nebo opylovat ručně, pokud je to možné.

Pěstování rostlin není příliš náročné do momentu, než nastane nějaký problém. Pak je třeba hledat řešení a způsoby nápravy. A to poměrně rychle, abychom nepřišli o vysněnou úrodu. Pokud se ale zadaří, bývá úroda okurek velká a my jsme vděční za každý nápad, jak je zpracovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více