Pudinkové cukroví: Podobá se lineckému, ale má výraznější chuť i vůni
Místo lineckého cukroví můžeme připravit cukroví pudinkové - pouze část hladké mouky nahradíme pudinkovými prášky. Voňavé, barevné těsto je vhodné pro vykrajování nebo protlačování přes lis na cukroví nebo přes strojek.
Pudinkové cukroví je podobné lineckému - rozdíl je pouze v jemnosti a chuti. Těsto s příměsí pudinkových prášků je hebké a vláčné a upečené cukroví není potřeba nechávat rozležet. Přidané aroma chuť ještě více zvýrazňuje.
Recept na těsto s pudinkem
Připravíme si pudinkové prášky s konkrétní příchutí:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 pudinkový prášek
Těsto zpracujeme v robotu nebo ručně, ale jen krátce, aby tuk příliš nepovolil. Můžeme přidat potravinářské barvivo k výraznější barvě a potravinářské aroma pro zlepšení chuti. Obě varianty dávkujeme po kapkách.
Jak zpracovat pudinkové těsto
Zabalené těsto necháme odležet alespoň hodinu v lednici, ale klidně do druhého dne. Pak ho rozválíme na sílu stébla, což je asi 3 mm. Vykrajujeme tvary, které přeneseme pomocí širokého nože na plech (pečicí papír můžeme, ale nemusíme použít - těsto je dost mastné). Pečeme ve vyhřáté troubě na 160–170 °C pouze do doby, než spodní část cukroví zrůžoví. Vrchní část musí zůstat světlá.
Tvarování těsta strojkem: Protlačujeme ho strojkem na maso se speciálním nástavcem na cukroví. Získáme dlouhé chlupaté válečky, které dále tvarujeme - do rohlíčků, věnečků nebo tyčinek.
Zdobíme pudinkové cukroví
- Kousky slepujeme marmeládou stejné nebo podobné chuti jako je pudinkový prášek - malinovou, jahodovou, pomerančovou, meruňkovou.
- Vanilkovou příchuť kombinujeme s výraznou marmeládou, například rybízovou nebo višňovou a také zdobíme čokoládou.
- Karamelové cukroví můžeme zdobit karamelem, čokoládové promazáváme Nuttelou nebo oříškovou pomazánkou.
- Cukroví poprášíme cukrem, poléváme čokoládou nebo zdobíme cukrovou polevou a barevným máčkem nebo kousky oříšků.
Zkuste si upéct pudinkové cukroví podle našeho videa - určitě si najde své místo mezi recepty na vaše vánoční dobrůtky:
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak správně vyložit plech pečicím papírem? Poradíme vám jednoduchý postup
Univerzální ořechové těsto: Zvládnete s ním nejen vanilkové rohlíčky, ale i věnečky, kakaová kolečka nebo barevná zvířátka
Komentáře