Připravit hladký a nadýchaný pudinkový krém s námi zvládnou i začátečníci. Stačí dodržet několik důležitých zásad
Pudinkové krémy jsou velmi oblíbené k plnění dortů, rolád i jiných zákusků. Skvěle chutnají a krásně vypadají. Aby se povedly, je třeba dodržet postup a nic neuspěchat.
Pudinkové krémy nejsou příliš trvanlivé, ale mají velkou výhodu snadné přípravy a mnoha chuťových variací podle toho, jakou příchuť pudinku zvolíme. Nemusí být jen vanilkový, skvěle chutná např. kokosový pudink.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebujeme na pudinkový krém
Pudink do krému vaříme hustší, než je běžný návod, aby krém lépe držel tvar.
- Připravíme si 1 sáček pudinku, 1/4 l mléka (nebo 2 sáčky na 1/2 l mléka), moučkový cukr podle chuti, 200-250 g másla pokojové teploty.
- Pokud potřebujeme jen vanilkový krém, je lépe místo pudinku použít Krémový prášek nebo Zlatý klas, které jsou vyrobené z kukuřičného škrobu místo bramborového. Kukuřičný škrob má lepší stabilitu, krém lépe drží tvar. Připravujeme jej podle návodu na sáčku.
Jak připravíme pudinkový krém
Uvařit pudink je snadné, ale i tato činnost má své zákonitosti, aby se podařil bezchybně.
- Ve vlažném mléce rozmícháme pudinkový prášek, nalijeme do kastrůlku a za stálého míchání (metličkou) přivedeme k varu. Nesladíme, cukr v pudinku má tendenci se připalovat. Také obvyklé lití rozmíchaného prášku do zbytku vroucího mléka se nemusí podařit, mohly by se vytvořit nežádoucí „žmolky“.
- Povaříme necelou minutu, sejmeme z ohně a povrch zakryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořit škraloup.
- Necháme zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Příliš teplý pudink by máslo rozpustil, studený pudink máslo srazí.
- Máslo v pokojové teplotě vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a po lžících zašleháváme uvařený pudink. Pro větší trvanlivost po kapkách zašleháme lžíci rumu (pokud krém nechystáme pro děti).
- Profesionální cukráři částečně zchladlý pudink vloží do robota se šlehací metlou a po kouskách přidávají změklé máslo, pak ochutí. Velmi důležitý je stálý pohyb šlehací metly.
- Tím je krém připravený k použití. Pudinkový krém nemrazíme, protože pudink po rozmrazení beznadějně zřídne. V chladničce jej můžeme uchovat do druhého dne a použít, až dojde pokojové teploty. Pudinkový krém je potřeba do 3 dnů zkonzumovat.
Video Vám ukáže, jak správně připravit pudink na krém.
Při dodržení našich rad budou Vaše pudinkové krémy dokonalé, nadýchané a chutné.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý máslový pudinkový krém: Díky jednoduchým radám bude krásně hladký a cukroví zvláční i dochutí
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Připravujete pudinkový krém a potřebujete pudink bez škraloupu? Poradíme tři způsoby, jak získat hladký povrch
Komentáře