Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Francouzský slaný koláč, quiche, je skvělou variantou rodinného jídla nebo atraktivního pohoštění pro příjemné setkání s přáteli. Nemusí to být pokaždé italská pizza - pro změnu můžeme upéct tento francouzský koláč s chutnou náplní.
Populární a oblíbený koláč
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základem je křehké těsto
Příprava těsta
Těsto několikrát propíchneme vidličkou, aby nevytvářelo vzduchové bubliny a udrželo si pěkný tvar. Můžeme také využít jednoduchý trik, který se hodí, pokud těsto nejprve krátce zapékáme před přidáním náplně - položíme na něj pečící papír nebo alobal, který posypeme suchou luštěninou (slouží jako zátěž).
Čím naplnit slaný koláč
Po krátkém předpečení alobal i luštěninu odstraníme a koláč naplníme. Použít můžeme předem tepelně upravenou zeleninu, kterou ještě zalijeme ochucenou směsí smetany, mléka a vajec. Podle své chuti přidáme i další oblíbené suroviny - např. uzeninu (šunku) a sýr.
Špenát, brokolice nebo houby
Do francouzského koláče se hodí např. špenát, cibule, brokolice, pórek nebo květák. Máme ale i další možnosti - můžeme přidat předem na cibulce osmažené houby (žampiony nebo lesní směs), oblíbené je i stejným způsobem upravené kuřecí maso. Naplněný koláč dopečeme.
Francouzský slaný koláč je nejen specialitou pro chvíle pohody, když nikam nespěcháme a můžeme si ho v klidu užít a vychutnat, je praktický i na cesty. Výborně chutná studený, proto si ho můžeme jednoduše zabalit s sebou na výlet či do práce a do školy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Svačina je základ výletu: Co si vzít do auta a co na záda do batůžku?
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Komentáře