Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže je obilnina, která spolu s obilím tvoří největší část potravy světové populace. Rýže je mnoho druhů, někde se uvádí, že i několik tisíc. U nás pořídíme druhy rýže, které se hodí na přípravu konkrétních pokrmů.

Už jsme se setkali s rýží nesoucí různé názvy. Některé druhy rýže jsou sypké a při vaření se jejich zrníčka neslepují. Jiné druhy jsou naopak určeny pro pokrmy, ve kterých je slepení a rozvaření žádoucí. Obecně ale platí, že rýži nesmíme rozvařit.

Jak uvařit rýži, aby byla zůstala sypká

Základní postup přípravy je jednoduchý:

  • Rýži musíme několikrát propláchnout studenou vodou - odplaví se tak škrob, který zrna slepuje.
  • Na různé druhy rýže potřebujeme různé množství vody - i když je to nejčastěji 1,5 násobek obsahu rýže, přesto musíme číst návody na obalech.
  • Rýži zalijeme vodou, osolíme ji, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme ji 15–20 minut a pak ji necháme zakrytou několik minut dojít.
  • Je lepší pokličku neotevírat a rýži během vaření nemíchat, aby se zrna neporušila - před podáváním ji ale nakypříme vidličkou, aby byla sypká.

Jak připravit sypkou rýži jiným způsobem

Rozhodující je druh pokrmu, který budeme s rýží podávat:

  • Sypkou rýži připravíme v rýžovaru - nemusíme se o ni starat a hrnec ji po uvaření udržuje nadále teplou a sypkou.
  • Pokapeme rýži pár lžicemi oleje. Také můžeme na dně hrnce rozpustit kousek másla a syrovou rýži s ním smíchat.
  • Osmaženou rýži využijeme při přípravě asijských a orientálních jídel a španělské paelly - zrnka musí zprůhlednět a zbělat, než je zalijeme vodou či vývarem.
  • Uvaříme rýži v hrnci s větším množstvím vody, ve které mají zrnka spoustu místa a po uvaření ji přecedíme přes cedník.

Při přípravě sladkého nákypu, ale také do kaše použijeme kulatozrnnou rýži, která nám třeba zbyla po nákupu, kdy jsme chtěli pevnou přílohovou rýži a koupili jsme nesprávnou. Jak uvařit mléčnou rýži? Naše video vám poradí:

Komentáře

Další tipy a triky