Jak uvařit rýži, aby zůstala sypká? Máme několik možností, jak ji připravit
Rýže je obilnina, která spolu s obilím tvoří největší část potravy světové populace. Rýže je mnoho druhů, někde se uvádí, že i několik tisíc. U nás pořídíme druhy rýže, které se hodí na přípravu konkrétních pokrmů.
Už jsme se setkali s rýží nesoucí různé názvy. Některé druhy rýže jsou sypké a při vaření se jejich zrníčka neslepují. Jiné druhy jsou naopak určeny pro pokrmy, ve kterých je slepení a rozvaření žádoucí. Obecně ale platí, že rýži nesmíme rozvařit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit rýži, aby byla zůstala sypká
Základní postup přípravy je jednoduchý:
- Rýži musíme několikrát propláchnout studenou vodou - odplaví se tak škrob, který zrna slepuje.
- Na různé druhy rýže potřebujeme různé množství vody - i když je to nejčastěji 1,5 násobek obsahu rýže, přesto musíme číst návody na obalech.
- Rýži zalijeme vodou, osolíme ji, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme ji 15–20 minut a pak ji necháme zakrytou několik minut dojít.
- Je lepší pokličku neotevírat a rýži během vaření nemíchat, aby se zrna neporušila - před podáváním ji ale nakypříme vidličkou, aby byla sypká.
Jak připravit sypkou rýži jiným způsobem
Rozhodující je druh pokrmu, který budeme s rýží podávat:
- Sypkou rýži připravíme v rýžovaru - nemusíme se o ni starat a hrnec ji po uvaření udržuje nadále teplou a sypkou.
- Pokapeme rýži pár lžicemi oleje. Také můžeme na dně hrnce rozpustit kousek másla a syrovou rýži s ním smíchat.
- Osmaženou rýži využijeme při přípravě asijských a orientálních jídel a španělské paelly - zrnka musí zprůhlednět a zbělat, než je zalijeme vodou či vývarem.
- Uvaříme rýži v hrnci s větším množstvím vody, ve které mají zrnka spoustu místa a po uvaření ji přecedíme přes cedník.
Mohlo by vás zajímat
Při přípravě sladkého nákypu, ale také do kaše použijeme kulatozrnnou rýži, která nám třeba zbyla po nákupu, kdy jsme chtěli pevnou přílohovou rýži a koupili jsme nesprávnou. Jak uvařit mléčnou rýži? Naše video vám poradí:
Komentáře