Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochucovat pokrmy můžeme ledasčím, ale zvlášť skvělé jsou dochucovací varianty z vlastní kuchyně. Jednu takovou směs vás naučíme. Na její přípravu stačí pouze rajčata, česnek a trochu soli. Směs se výtečně uplatní na topinky, do polévek, omáček i pomazánek.

Máte domácí rajčata z vlastní zahrady a výborný český česnek? Na jednoduché ochucovadlo vám stačí jen malé množství, výsledná směs se tepelně neupravuje a přitom vydrží bez problémů až do další sezóny. Příprava je tak jednoduchá, že nadchne i začátečníky. Posuďte sami.

Jak připravit česnekovo-rajčatovou směs

Na základní dávku podle našeho receptu si připravte 1,5 kg rajčat, 300 g oloupaného česneku a 50 g soli. Rajčata i česnek musí být v té nejlepší kvalitě, rajčata dobře vyzrálá, nikoli přezrálá, krásně červená, ale ne příliš vodnatá.

  1. Rajčata pokrájíme a pokud obsahují více šťávy, raději ji odlijeme a využijeme jiným způsobem, aby výsledná směs nebyla příliš řídká.
  2. Přidáme oloupané stroužky česneku a směs rozmixujeme. Můžeme použít tyčový mixér.
  3. Přidáme odměřenou sůl a společně vše lžící promícháme.
  4. Směs dáváme pomocí nálevky do malých skleniček, které jsme předem vypařili a nechali zchladnout. Pokud je potřeba, tak hrdla skleniček po plnění očistíme.
  5. Poté skleničky uzavřeme suchými víčky, nejpohodlnější je použití skleniček se šroubovacími uzávěry (např. od dětské výživy). 
  6. Skleničky uložíme do chladné a suché místnosti, není potřeba uložení v lednici. Směs se nekazí a vydrží až do další sezóny.
  7. Tuto směs využijeme na topinky i na pizzu, do gulášů a dalších jídel, do kterých se hodí česnek i rajčata. Použít ji můžeme zasyrova, ale i do jídel, která se tepelně upravují.
  8. Tip: Víčka, která jednou použijeme na uzavření této dochucovací směsi, již v budoucnu nepoužíváme na uzavírání jiného druhu zavařenin, protože si obvykle zachovají výrazné česnekové aroma.

Recept na jednoduchou ochucovací směs patřil k oblíbeným pokladům našich babiček. Podobným způsobem si můžete připravit také zeleninu v soli, která je skvělá na dochucování polévek.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky