Rajčata s česnekem: Jak snadno a rychle připravit báječnou směs na ochucování jídel
Ochucovat pokrmy můžeme ledasčím, ale zvlášť skvělé jsou dochucovací varianty z vlastní kuchyně. Jednu takovou směs vás naučíme. Na její přípravu stačí pouze rajčata, česnek a trochu soli. Směs se výtečně uplatní na topinky, do polévek, omáček i pomazánek.
Máte domácí rajčata z vlastní zahrady a výborný český česnek? Na jednoduché ochucovadlo vám stačí jen malé množství, výsledná směs se tepelně neupravuje a přitom vydrží bez problémů až do další sezóny. Příprava je tak jednoduchá, že nadchne i začátečníky. Posuďte sami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit česnekovo-rajčatovou směs
Na základní dávku podle našeho receptu si připravte 1,5 kg rajčat, 300 g oloupaného česneku a 50 g soli. Rajčata i česnek musí být v té nejlepší kvalitě, rajčata dobře vyzrálá, nikoli přezrálá, krásně červená, ale ne příliš vodnatá.
- Rajčata pokrájíme a pokud obsahují více šťávy, raději ji odlijeme a využijeme jiným způsobem, aby výsledná směs nebyla příliš řídká.
- Přidáme oloupané stroužky česneku a směs rozmixujeme. Můžeme použít tyčový mixér.
- Přidáme odměřenou sůl a společně vše lžící promícháme.
- Směs dáváme pomocí nálevky do malých skleniček, které jsme předem vypařili a nechali zchladnout. Pokud je potřeba, tak hrdla skleniček po plnění očistíme.
- Poté skleničky uzavřeme suchými víčky, nejpohodlnější je použití skleniček se šroubovacími uzávěry (např. od dětské výživy).
- Skleničky uložíme do chladné a suché místnosti, není potřeba uložení v lednici. Směs se nekazí a vydrží až do další sezóny.
- Tuto směs využijeme na topinky i na pizzu, do gulášů a dalších jídel, do kterých se hodí česnek i rajčata. Použít ji můžeme zasyrova, ale i do jídel, která se tepelně upravují.
- Tip: Víčka, která jednou použijeme na uzavření této dochucovací směsi, již v budoucnu nepoužíváme na uzavírání jiného druhu zavařenin, protože si obvykle zachovají výrazné česnekové aroma.
Recept na jednoduchou ochucovací směs patřil k oblíbeným pokladům našich babiček. Podobným způsobem si můžete připravit také zeleninu v soli, která je skvělá na dochucování polévek.
Komentáře