Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sklidili jste velkou úrodu rajčat a přemýšlíte, jak je chutně zužitkovat? Máme pro vás další nápad - můžete vyzkoušet rajčatovou marmeládu. Vyberte na ni co nejzralejší a krásně vybarvená rajčata, výsledkem bude lahodná dobrota, která může směle konkurovat těm nejlepším ovocným marmeládám.

Rajčatová marmeláda má stejné využití jako kterákoliv jiná, můžete ji použít na palačinky, na chleba s máslem nebo do jogurtu. Zkuste ji někomu nabídnout - nejspíš vůbec nepozná, z čeho je uvařená. Chutí připomíná meruňkovou, ale pokud v ní máte droboučká rajčatová semínka, dá se zaměnit i s malinovou.

Jak uvařit rajčatovou marmeládu

Pro všechny odvážné máme jednoduchý recept, na který řada našich čtenářů nedá dopustit:

  1. Na základní dávku marmelády si připravte 3 kg rajčat, 1,3 kg cukru krystal, 2 vanilkové cukry, 3 sáčky Pektogelu, 2 lžičky kyseliny citrónové a 150 ml rumu.
  2. Rajčata nakrájejte na čtvrtky a rozvařte, zabere to asi hodinu. 
  3. Pak je propasírujte přes cedník, zůstanou na něm kousky rajčatových slupek.
  4. K propasírovaným rajčatům přidejte cukr krystal a vanilkové cukry, pomalu vše společně vařte další hodinu
  5. Ke konci varu přidejte Pektogel, kyselinu citrónovou a rum.
  6. Umyjte zavařovací sklenice a vypařte je (buď horkou vodou nebo v troubě), ještě horké sklenice plňte rajčatovou marmeládou pomocí nálevky. Pak sklenicím otřete hrdla, pokud je to potřeba, a uzavřete je čistými víčky, potom otočte sklenice dnem vzhůru. Takto je nechte vychladnout. Zavařování není potřeba.
  7. Pokud chcete sklenice pro jistotu zavařit, řiďte se jednoduchým návodem.

Jak dochutit rajčatovou marmeládu

Dozrávají vám na zahradě švestky? Vyzkoušejte také marmeládu ze směsi rajčat a švestek. Zajímavým nápadem je marmeláda z melounu a rajčat. Vánoční rajčatová marmeláda je další specialitou - úžasně voní po skořici, je v několik hřebíčků (koření) a také pomeranč. A pokud na marmeládu zrovna nemáte čas, můžete ji uvařit později - až se venku ochladí, využijete na ni rajčata z mrazáku.

Budeme rádi za vaše ohlasy i názory na rajčatovou marmeládu. Už jste ji ochutnali nebo se ji teprve chystáte uvařit?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky