Rajčatová marmeláda je hitem podzimu. Příznivci meruňkové marmelády nad ní zajásají
Sklidili jste velkou úrodu rajčat a přemýšlíte, jak je chutně zužitkovat? Máme pro vás další nápad - můžete vyzkoušet rajčatovou marmeládu. Vyberte na ni co nejzralejší a krásně vybarvená rajčata, výsledkem bude lahodná dobrota, která může směle konkurovat těm nejlepším ovocným marmeládám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit rajčatovou marmeládu
Pro všechny odvážné máme jednoduchý recept, na který řada našich čtenářů nedá dopustit:
- Na základní dávku marmelády si připravte 3 kg rajčat, 1,3 kg cukru krystal, 2 vanilkové cukry, 3 sáčky Pektogelu, 2 lžičky kyseliny citrónové a 150 ml rumu.
- Rajčata nakrájejte na čtvrtky a rozvařte, zabere to asi hodinu.
- Pak je propasírujte přes cedník, zůstanou na něm kousky rajčatových slupek.
- K propasírovaným rajčatům přidejte cukr krystal a vanilkové cukry, pomalu vše společně vařte další hodinu.
- Ke konci varu přidejte Pektogel, kyselinu citrónovou a rum.
- Umyjte zavařovací sklenice a vypařte je (buď horkou vodou nebo v troubě), ještě horké sklenice plňte rajčatovou marmeládou pomocí nálevky. Pak sklenicím otřete hrdla, pokud je to potřeba, a uzavřete je čistými víčky, potom otočte sklenice dnem vzhůru. Takto je nechte vychladnout. Zavařování není potřeba.
- Pokud chcete sklenice pro jistotu zavařit, řiďte se jednoduchým návodem.
Jak dochutit rajčatovou marmeládu
Dozrávají vám na zahradě švestky? Vyzkoušejte také marmeládu ze směsi rajčat a švestek. Zajímavým nápadem je marmeláda z melounu a rajčat. Vánoční rajčatová marmeláda je další specialitou - úžasně voní po skořici, je v několik hřebíčků (koření) a také pomeranč. A pokud na marmeládu zrovna nemáte čas, můžete ji uvařit později - až se venku ochladí, využijete na ni rajčata z mrazáku.
Budeme rádi za vaše ohlasy i názory na rajčatovou marmeládu. Už jste ji ochutnali nebo se ji teprve chystáte uvařit?
Komentáře