Rajčatová passata není totéž co rajčatový protlak. Poradíme vám s její přípravou
Passata, v překladu rajčatové pyré, se vyrábí ze zralých spařených, oloupaných a zrníček zbavených rajčat. Ta se po svaření lisují do jemné pasty, která je připravena pro okamžité použití v kuchyni.
Passata se vyrábí z rajčat, která se po uvaření pasírují - na rozdíl od protlaku, který se připravuje odpařováním tekutiny z předem umletých plodů. Passata je velice oblíbená v pokrmech jižních zemí, kde rostou ty nejsladší odrůdy rajčat.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit passatu
Základem jsou sladká, zralá rajčata:
- Rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme a vyjmeme semínka a "bubáky".
- Pokrájíme je, vložíme ho hrnce, mírně osolíme a zastříkneme vodou.
- Směs dusíme, dokud se kousky nezačnou rozpadat. Necháme vychladnout.
- Studenou směs pasírujeme přes síto do mísy a hotovou passatu přelijeme do sklenic. Uchováme ji v lednici nebo ji sterilujeme 15–20 minut.
Pro mnoho z nás znamená passata totéž co protlak a proto mezi nimi nerozlišujeme. Zkuste si připravit rajčatový protlak, který si můžete schovat na zimu. Naše video vám s přípravou pomůže:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Oloupat rajčata s námi zvládne každý začátečník. Poradíme jednoduchý postup a pomůže i názorné video
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Komentáře