Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Passata, v překladu rajčatové pyré, se vyrábí ze zralých spařených, oloupaných a zrníček zbavených rajčat. Ta se po svaření lisují do jemné pasty, která je připravena pro okamžité použití v kuchyni.

Passata se vyrábí z rajčat, která se po uvaření pasírují - na rozdíl od protlaku, který se připravuje odpařováním tekutiny z předem umletých plodů. Passata je velice oblíbená v pokrmech jižních zemí, kde rostou ty nejsladší odrůdy rajčat.

Jak připravit passatu

Základem jsou sladká, zralá rajčata:

  • Rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme a vyjmeme semínka a "bubáky".
  • Pokrájíme je, vložíme ho hrnce, mírně osolíme a zastříkneme vodou.
  • Směs dusíme, dokud se kousky nezačnou rozpadat. Necháme vychladnout.
  • Studenou směs pasírujeme přes síto do mísy a hotovou passatu přelijeme do sklenic. Uchováme ji v lednici nebo ji sterilujeme 15–20 minut.

Pro mnoho z nás znamená passata totéž co protlak a proto mezi nimi nerozlišujeme. Zkuste si připravit rajčatový protlak, který si můžete schovat na zimu. Naše video vám s přípravou pomůže:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky