Rajčatová polévka s cuketou: Tato lehká letní polévka se výtečně hodí na rychlou večeři
Rajčata nyní seženete v té nejlepší kvalitě. Jsou chutná a mají svou typickou vůni. Proto z nich doporučujeme kromě čerstvého rajčatového salátu připravit i chutnou polévku. Je lehká, ale zároveň příjemně zasytí, proto poslouží jako rychlá večeře.
Polévka je grunt, to je přísloví, které platilo už dávno a platí dodnes. Není nic lepšího než kvalitní teplá polévka, která zažene hlad a zároveň vám doplní potřebné živiny a vitamíny. Proto je v letní sezóně polévka jedním z pokrmů, který se hodí i na zpracování přebytků sezonní zeleniny. Polévky jsou většinou snadné na přípravu, nezaberou mnoho času a nasytíte s nimi celou rodinu.
Vaření polévky bude raz dva hotové
Rajčatová polévka s cuketou je lehký pokrm, který je nadupaný vitamíny z čerstvé zeleniny a navíc je na závěr zjemněná přidáním smetany. Na základní recept budeme potřebovat: 200 g cukety, 200 g rajského protlaku (nebo čerstvých rajčat), 1 cibuli, 70 g celeru, 700 ml zeleninového vývaru, máslo, libeček, petrželku, bazalku, špetku cukru, chilli, 4 kuličky nového koření, sůl a 100 ml smetany na vaření.
- Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme najemno. Očištěnou cuketu a celer nastrouháme nahrubo.
- Na másle zpěníme cibuli, přidáme celer a osmažíme. Až celer začne vonět, přisypeme cuketu, nové koření a chvíli opékáme.
- Přimícháme protlak, restujeme, zalijeme vývarem, osolíme a zvolna vaříme do změknutí zeleniny.
- Přidáme libeček, petržel a vše rozmixujeme na hladký krém (kromě nového koření). Na závěr zjemníme smetanou a dochutíme cukrem a chilli podle chuti. A polévka je hotová.
- TIP: Do polévky můžeme přidat krutony, těstoviny nebo si ji dát jen tak.
Rajčatové topinky
Jako další jednoduchý a hlavně rychlý recept na večeři můžete připravit i rajčatové topinky, které v období chutných a šťavnatých rajčat stojí určitě za vyzkoušení. S přípravou vám pomůže naše video.
Máte i vy přes léto rádi rychlé a snadné recepty? Pokud ano, budeme rádi, když se s námi podělíte o své tipy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte všechny typy smetany a víte, na co je použít? Jaká se hodí na zahuštění omáček a která do studené kuchyně?
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Komentáře