Oblíbené rajské omáčky. Jak udělat tu nejlepší rajskou jako od maminky
Chutné omáčky do české kuchyně patří a rajská je pro mnohé z nás tou nejoblíbenější - často ji milujeme už od dětství. Ať už s knedlíkem, těstovinami nebo rýží, vždy si na ní pochutnáme. Jak nejlépe dosáhnout toho, aby měla krásnou barvu a lahodnou chuť?
Oblíbené recepty na rajskou omáčku
Postupů na uvaření rajské omáčky je mnoho - co rodina, to jiná oblíbená chuť. Často nejprve na tuku necháme osmahnout cibulku a s hladkou mouku připravíme jíšku. Přidáme rajský protlak a krátce mícháme. Doplníme vodou nebo vývarem a nesmí chybět oblíbené koření. Osolíme, povaříme a nakonec ještě dochutíme.
Mohlo by vás zajímat
Rajčata - základ rajské omáčky
Krásně červenou barvu a rajčatovou chuť dá omáčce nejen rajský protlak, ale i 100% rajčatová šťáva, rajčatové pyré nebo čerstvá, mražená či krájená rajčata z konzervy. Můžeme použít jednu variantu nebo více možností dohromady, aby výsledkem byla lákavá a výrazná barva omáčky.
Vhodné koření do rajské omáčky
Vhodně vybrané koření dá omáčce správnou vůni a chuť. Přidáváme ho buď už k cibulovému základu nebo až zároveň s tekutinou. Mezi nejpoužívanější patří bobkový list, kuličky nového koření a pepře, hřebíček, tymián, mletá paprika. Může se přidat bujón. Na závěr ještě skořice a citrónová šťáva, někdy ocet. Přislazujeme cukrem nebo medem.
S čím podávat rajskou omáčku
Hotovou omáčku propasírujeme přes sítko do jiného hrnce. Omáčka bude krásně hladká a bez kousků koření. Podáváme ji s knedlíkem, rýží nebo těstovinami. Na talíř přidáme buď plátek hovězího, karbanátek (zeleninový, sýrový nebo masový), masové kuličky nebo dokonce plněné papriky. Rajská se špagetami představuje velmi rychlé studentské jídlo, na které stačí při podávání bohatě nasypat strouhaný sýr.
Komentáře